Havale neden Gecirilir?

İçindekiler:

  1. Havale neden Gecirilir?
  2. Havale geçirdiği nasıl anlaşılır?
  3. 9 yaşında havale geçirilir mi?
  4. Ateşli havale beyne zarar verir mi?
  5. Her yaşta havale geçirilir mi?
  6. Havalenin kalıcı etkileri nelerdir?

Havale neden Gecirilir?

Havalenin oluşmasını tetikleyen başlıca unsur ateştir. Ateşin aniden yükselmesi havale riskini büyük oranda arttırmaktadır. Genellikle 6 ay ve 2 yaş aralığındaki çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerin havale geçirme riskinin daha yüksek olması beyin gelişimlerinin tamamlanmamış olmasıdır.

Havale geçirdiği nasıl anlaşılır?

Havale geçiren bir çocukta, havale şöyle olabilir; çocuk aniden bütün vücudunda kasılma şeklinde kasılabilir. Bu esnada gözlerini bir noktaya dikip sabit bakabilir. Dişlerde kilitlenme olabilir. Ağzından köpük gelebilir, bu esnada dışkısını ve idrarını kaçırabilir.

9 yaşında havale geçirilir mi?

Ateşli havaleler genellikle altı ay ile beş yaş arası çocuklarda görülebiliyor. En sık görülen yaş grubu 1.5-2 yaştır. Genellikle görülen havale tipi 15 dakikadan kısa süren havalelerdir.

Ateşli havale beyne zarar verir mi?

Ateşli havaleler çok kısa sürdüğünden beyne zarar vermediğini belirten Dr. Aydan Angay, “Ancak 30 dakikayı aşan bir nöbet beyinde hasara yol açabilir. Bu nedenle hekim gerekli görmediği sürece EEG çekimine gerek yoktur. Beyin görüntüleme tetkikleri de normalde gerekli değildir.

Her yaşta havale geçirilir mi?

Altı yaşına kadar, sağlıklı 100 çocuktan 2-4 tanesinde görülebileceği biliniyor. En sık görülme yaşı ise 12-18 ay arasıdır. Ateşli havalenin görüldüğü bu yaşlar beyin gelişiminin hızlı olduğu bir dönemdir ve bu nedenle, gelişmekte olan beyne özel nöbetler olarak kabul edilir.

Havalenin kalıcı etkileri nelerdir?

Ateşli havaleler 30 dakikadan daha uzun sürmedikçe kalıcı bir hasara, sakatlığa neden olmamaktadır. Ateşli havale geçiren hastaların %2'sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişim riski bulunmaktadır.