Pankreas hastalığının belirtileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Pankreas hastalığının belirtileri nelerdir?
  2. Pankreas nasıl bir hastalık?
  3. Pankreas ağrısı nasıl olur?
  4. Pankreas kaç yaşında görülür?
  5. Pankreas kanseri gençlerde görülür mü?
  6. Pankreas kanserinin tedavisi mümkün mü?

Pankreas hastalığının belirtileri nelerdir?

Pankreas kanserinde bu belirtiler de gözlenebilmektedir;
  • Yemek sonrası ya da yatay pozisyona geçince artan karın ağrısı
  • Gaz sancıları, şişkinlik.
  • Kusma ve iştah kaybı
  • Koyu renkli ya da kanlı idrar.
  • Genel halsizlik.
  • Karaciğer ve safra kesesinde büyüme.
  • Kaşıntı
  • Varis.

Pankreas nasıl bir hastalık?

Pankreas hastalıkları, pankreasın vücudun normal işleyişinde etkisi olan “insülin direncini” dengeleyememesinden ve sindirim görevini yerine getirememesinden kaynaklanır.

Pankreas ağrısı nasıl olur?

Üst karın bölgesinde sırta doğru yayılan şiddetli ağrı ile kendini gösterir ve sıklıkla bulantı, kusma, terleme ve ateş ile ilişkilidir. Bu akut enflamasyonun ana komplikasyonları, enfekte olabilen ve apse oluşturabilen psödokistlerin oluşumu ile pankreas dokusunun hasarı ile temsil edilir.

Pankreas kaç yaşında görülür?

Özellikle 60-80 yaş aralığında karşılaşılan bu kanser türü, 40 yaşın altında daha az görülüyor ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık ortaya çıkıyor. Hayati kayıplara neden olan kanserlerin başında ilk sıralarda gelen pankreas kanseri, erken evrede yakalanması daha güç bir hastalık olarak biliniyor.

Pankreas kanseri gençlerde görülür mü?

Çevresel etkenlerin yanı sıra genetik faktörler de büyük rol oynuyor. Ailede pankreas kanseri varsa kardeşlerde olma olasılığı 2-3 misli artıyor. 60 yaş üzerinde ve erkeklerde daha fazla rastlanıyor. Ancak günümüzde genetik eğilimden dolayı gençlerde ve kadınlarda da sık görülmeye başladığı belirtiliyor.

Pankreas kanserinin tedavisi mümkün mü?

Pankreas kanserinde tedavi öncelikli yöntem, cerrahi olarak tümörün çıkarılmasıdır. Ameliyat sonrası dönemde kemoterapi ve radyoterapi neredeyse hastaların tümünde ihtiyaç haline geliyor.