Sigorta Kolu 4 a ne demek?

İçindekiler:

  1. Sigorta Kolu 4 a ne demek?
  2. 4 a 4 b 4 c ne demek?
  3. 4 A Kamu işçisi kimlerdir?
  4. 4 C ne demek?
  5. 4A lı çalışan ne demek?
  6. 4A 657 midir?
  7. 657 ye tabi olan memurlar kimlerdir?
  8. 4 C memur ne demek?
  9. Isteğe bağlı 4C ne demek?

Sigorta Kolu 4 a ne demek?

Eski sistemde 4/a olarak yer alan, SSK'ya prim ödeyen çalışanları kapsayan sistem, işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaz. 4/a olan kavram daha sonrasında 5510 sayılı yeni çıkan yasa ile birlikte SGK kapsamına alınarak bu yeni düzenleme sonucunda bu sınıfa 4A adı verilir.

4 a 4 b 4 c ne demek?

4a, 4b ve 4c sigortalı nedir, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemesi yapan çalışanlar 4A, kamu çalışanları 4B ve bir yıldan az süre ya da mevsimlik olarak çalışanlar ise 4C sigortalıları olarak adlandırılır. 4A sigorta kapsamında bulunan kişiler SGK'ya prim öder.

4 A Kamu işçisi kimlerdir?

4a: SSK'ya pirim ödemesi yapan kişileri kapsar. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanlarını ifade eder. 4a sistemi 5510 sayılı yasa kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu altında yer alır.

4 C ne demek?

4C eskiden Emekli Sandığı adı ile bilinmekteydi. 1 yıldan daha az çalışan veya mevsimlik olarak çalışan kişiler 4C sistemine bağlıdır. Bu kişiler Bakanlar Kurulunun belirlemiş olduğu görevlerde, belirlenen ücretler dahilinde ve kişi sınırı bulunarak çalışmalarını sürdürmektedir.

4A lı çalışan ne demek?

4a: SSK'ya pirim ödemesi yapan kişileri kapsar. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanlarını ifade eder. 4a sistemi 5510 sayılı yasa kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu altında yer alır.

4A 657 midir?

Şu anki, geçerli olan tanıma gelecek olursak; kamuda 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına göre 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört ayrı kategoride çalışan vatandaş bulunuyor. 4A'lılar iş garantisi bulunan klasik devlet memurlarını kapsıyor.

657 ye tabi olan memurlar kimlerdir?

Bu Kanun, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanır.

4 C memur ne demek?

4c: Eski tanımda Emekli Sandığına bağlı çalışanlar şuan 4c'de yer alırlar. ... Bu kapsamda 4a,4b,4c sistemlerinin tümü Türkiye'de çalışan vatandaşların sosyal güvencelerden faydalanarak emeklilik şartlarını tamamlamaları halinde, emekli maaşı alabilmelerini sağlayan yapılardır.

Isteğe bağlı 4C ne demek?

İsteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir istisna, memurlar yani 4/c'li sigortalılar için söz konusu. Belirli bir süre memur olarak çalışmış kişiler, gerekli şartları sağlamaları halinde isteğe bağlı iştirakçi olarak kendi primlerini ödeyerek emekli sandığı mensubu olarak emekli olabiliyorlar.