10 yaşındaki kız çocuğu adet olabilir mi?

İçindekiler:

  1. 10 yaşındaki kız çocuğu adet olabilir mi?
  2. En geç hangi yaşta adet olunur?
  3. Adet gördükten sonra boy nasıl uzar?
  4. Ergenliğe giren kızın boyu nasıl uzar?

10 yaşındaki kız çocuğu adet olabilir mi?

Ergenlik kızlarda normal şartlar altında 10 ila10, 5 yaş civarında, göğüslerin belirginleşmesiyle başlıyor. Yaklaşık iki yıl sonra ilk adet kanaması görülüyor. Alt sınır olarak sekiz, üst sınır olarak da 13 yaş bu bulgular için normal kabul ediliyor.

En geç hangi yaşta adet olunur?

Öyle ki her kız çocuğu belli bir yumurta rezervi ile dünyaya gelmekte ve ergenlik dönemiyle menopoz dönemleri arasında her ay bir tane yumurtlamak üzere bu yumurtaları bitirmektedir. Dünya genelinde genç kızlar en erken 9, en geç de 15 yaşında adet görmeye başlamaktadırlar.

Adet gördükten sonra boy nasıl uzar?

Kızlarda salgılanan östrojen hormonunun boyun uzamasını sağlayan büyüme kıkırdakları üzerindeki olgunlaştırıcı etkisi fazla olduğu için, adetlerden sonra büyüme kıkırdakları hızla kemikleşip, kapanır. Bu nedenle, adetlerden sonra kızların boyu az uzar.

Ergenliğe giren kızın boyu nasıl uzar?

Ergenlik döneminde kız çocukları yaklaşık 16 - 20 cm, erkekler ise 25 - 28 cm civarında uzuyorlar. Kız çocuklarda büyümenin adet gördükten sonra durmadığı belirtiliyor. Erken adet gören kızlarda boy yaklaşık 10 cm, normal zamanda adet gören kızlarda ise yaklaşık 5 cm daha uzayabiliyor.