Fiilimsi nedir ve özellikleri?

İçindekiler:

  1. Fiilimsi nedir ve özellikleri?
  2. İsim fiil nedir 10 tane örnek?
  3. Fiilimsi nedir örneklerle açıklama?
  4. İsim ve fiil nedir 7 sınıf?
  5. İsim ad cümlesi nasıl bulunur?
  6. 8 sınıf fiilimsi nasıl bulunur?

Fiilimsi nedir ve özellikleri?

Fiilimsi; fillere getirilen eklerle oluşturulan fiili isim, sıfat veya zarfa dönüştüren sözcüklere denir. Fiilimsiler tamamen fiil özelliklerini göstermez. Fiilimsiler olumsuz yapılabilir ancak fiil gibi çekimlenemez. Fiilimsiler fiillere getirilen ekler ile ortaya çıkarlar.

İsim fiil nedir 10 tane örnek?

İsim Fiil Örnek Cümleler
  • ➥ Karın yeryüzünü kaplayışı beni her zaman mest etmiştir.
  • ➥ Murat Boz ile tanışmayı çok istiyorum.
  • ➥ Bu okuldan ayrılmak istemiyorum.
  • ➥ İstiklal Marşı'nı okuyuşu ile herkesi duygulandırdı.
  • ➥ Partiden sonra etrafı temizlememiz gerekiyor.
  • ➥ Hafta sonu balık tutmaya gideceğiz.
Daha fazla öğe...

Fiilimsi nedir örneklerle açıklama?

Fiilimsi adı üzerine düşünüldüğünde de fiile benzeyen ancak tam olarak fiil olmayan manası çıkmaktadır. * “Gelir” sözcüğü bir fiildir. Ancak “gelmeden, seven, çalışarak…” gibi sözcükler her ne kadar fiile benzese de aslında tam olarak fiil değildir. Bu sözcükler fiilimsi olarak adlandırılır.

İsim ve fiil nedir 7 sınıf?

İsim-fiiller, fiilimsilerin tamamı gibi “fiil” kök veya gövdelerinden belirli ekleri alarak türeyen kelimelerdir. Bu kelimeler cümlede “isim” görevi ile kullanılır. “Mastar” olarak da bilinen isim-fiiller, fiilimsilerin üç grubundan bir tanesini oluşturur.

İsim ad cümlesi nasıl bulunur?

Bir cümledeki eylem -mak ya da -mek eki almıyorsa o zaman cümle isim cümlesidir. İsim cümlelerin yüklemi isim soylu olarak ifade edilir. Bu isim soylu yüklemler ek fiil almaktadır. İsim cümleleri genelde yalnızca özne ile yüklemden meydana gelmektedir.

8 sınıf fiilimsi nasıl bulunur?

Cümlede geçen fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunu da kelimenin sonuna gelen mastar ekleri -mek/-mak ile bulabilirsiniz. Bir kelime mastar eki aldığı zaman anlamı bozulmuyorsa fiil demektir.