Doğuştan olan ben tehlikeli mi?

İçindekiler:

  1. Doğuştan olan ben tehlikeli mi?
  2. Doğuştan olan ben büyür mü?
  3. Doğuştan olan benler neden olur?
  4. Küçük benler büyür mü?
  5. Küçük benler zararlı mı?
  6. Kahverengi benler alınır mı?
  7. Benler neden tehlikeli?
  8. Benler zamanla değişir mi?
  9. Ben aldırmanın tehlikesi var mı?
  10. Ben nasıl önlenir?

Doğuştan olan ben tehlikeli mi?

Hem doğuştan olan hem de sonradan çıkabilen benler farklı renk ve şekillerde olmasıyla dikkat çekiyor. Doğuştan çıkan benlerin hiçbir zararı olmasa da sonradan çıkan benlerdeki değişiklikleri takip etmek gerekiyor.

Doğuştan olan ben büyür mü?

Doğuştan var olan benler genellikle kahve renkli olup zamanla üzerinde kabarıklıklar ve kıllar oluşabilir. Yaşla birlikte boyutu büyüyebilir. Sonradan ortaya çıkan benler ise genellikle açık ya da koyu kahverengi tonlarında, ciltle aynı yüzeyde ya da kabarık olabilir.

Doğuştan olan benler neden olur?

Doğuştan gelen benler genetik bir yatkınlık nedeniyle oluşabilmektedir. Fakat benler ciltte sonradan da oluşabilmektedir. Özellikle açık tenli kişilerde sonradan ben oluşumu daha yaygın olarak görülmektedir. Sonradan oluşan benler genellikle dış etkiler nedeniyle oluşmaktadır.

Küçük benler büyür mü?

Genellikle küçük çocuklardaki benler konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Çocukluk çağı ve adölesan dönemde benlerin çıkması normaldir. Çocuk büyüdükçe benler de büyür. Bazıları koyulaşır, bazıların da rengi açılır.

Küçük benler zararlı mı?

Çoğu ben zararsız ve iyi huyludur. Bunun yanında bazı benlerin kansere sebep olabilir. Hastalarımızdan en çok gelen sorulardan biri de benlerin alınmasının zararlı olup olmadığıdır. Ben aldırmak kansere yol açmaz, fakat sonradan kansere dönüşebilecek benlerin alınması gereklidir.

Kahverengi benler alınır mı?

Radyofrekans, Elektrokoterizasyon, Lazer ve Cerrahi yöntemler benlerin alınmasında kullanılabilir. Riskli bazı benlerin yakılarak veya lazer ile alınmaması önemlidir, alınması değişimi hızlanabilir bu sebeple konusunda uzman bir dermatolog tarafından bu kararın alınması konusunda hassas olmak gerekir.

Benler neden tehlikeli?

Benlerin güneşi gördükçe hem sayıları artar hem de yapıları bozulup dejenere olabilirler. Özellikle ani ve yüksek dozdaki güneş çok önemli. Özellikle yanık yapacak boyutta kızarma, soyulma gibi durumlar, deri kanserine dönüşme riskini artırır.

Benler zamanla değişir mi?

Benlerin çapı, görünüşü ve rengi de zamanla değişir ve kabarık bir hale gelebilir. Bütün bunlar benlerin büyüme sürecinde normal bulgular olabilir. Ancak bu değişimlerin 1-2 ay gibi kısa zaman aralığında görülüyor olması önemlidir.

Ben aldırmanın tehlikesi var mı?

Hayır, kesinlikle benleri aldırmak zararlı değildir.

Ben nasıl önlenir?

İyot, benlerin yayılmasını engelleyen etkili bir doğal ilaçtır. Bir damla iyotu benin üzerine dökün ve kurumasını bekleyin. Günde iki kez olmak üzeri iyot tedavisini her gün uygulayın. Benin üstüne ve çevresine tahrişten koruması için vazelin sürmeyi unutmayın.