Glutensiz beslenmek ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Glutensiz beslenmek ne işe yarar?
  2. Glutensiz ekmek sağlıklı mı?
  3. Glutensiz diyet sağlıklı mı?
  4. Glutensiz beslenmek iyi mi?
  5. Glütensiz beslenince ne olur?

Glutensiz beslenmek ne işe yarar?

Glutensiz beslenmek, sindirim sistemi üzerindeki sorunları gidermeye yardımcı olur. Gluten barındırmayan besinleri tüketmeniz, enerjinizi arttırmayı sağlar. Beslenmenizde glüten içermeyen besinler tüketerek, kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Glutensiz ekmek sağlıklı mı?

Ekmek konusunda da aynı yanılgı var. Oysaki sağlıklı olarak düşünülen glutensiz ekmeğin karbonhidrat içeriği, tam buğday ekmeğine oranla yüksekken, protein ve lif içeriği düşüktür. Bu durum, glutensiz ekmeğin glisemik indeksini, yani kan şekerini yükseltme hızını artırır.

Glutensiz diyet sağlıklı mı?

Gereksiz yere glutensiz gıda tüketimi; lif, tiamin (B1),folat (B9),A vitamini, magnezyum, demir ve kalsiyum yetersiz alımına ve beslenme sorunlarına neden olur. Aynı zamanda glutensiz diyetler civa ve arsenik gibi toksik metal riskine sahiptirler. Üstelik bu diyetler pahalı, sıkıcı ve zor diyetlerdir.

Glutensiz beslenmek iyi mi?

Gluten intoleransı ya da çölyak hastalığı olan kişilerde glutensiz diyetlerle beslenmek çok önemli, yaşam kurtarıcı. Gluten hassasiyeti ya da çölyak hastalığı tanısı için çok dikkatli olmak lazım. Özellikle gıda intoleransı testlerinin önemli bir bölümü yanıltıcı olabilir.

Glütensiz beslenince ne olur?

Çölyak bir otoimmün hastalık; gluten alımında bağırsakta vücudun savunma sistemi müthiş bir reaksiyon veriyor. Bağırsak cidarında enflamasyon başlıyor, emilimin olduğu villuslar siliniyor, sindirim bozuluyor. Bu hastalarda sürekli ishal, karın ağrısı, mide bulantısı, gaz gibi şikâyetler oluyor.