Üniversite mezunu askerlik süresi ne kadar?

İçindekiler:

  1. Üniversite mezunu askerlik süresi ne kadar?
  2. Kısa dönem askerlik süresi ne kadar?
  3. 6 ay askerlikte ne yapılır?
  4. Isteyen askerde kalabilir mi?

Üniversite mezunu askerlik süresi ne kadar?

Bilindiği üzere eski sistemde üniversite, yüksek lisans veya doktora mezunu hariç kişiler 12 ay zorunlu askerlik yapmakla yükümlülerdi. Yeni düzenlemeye göre ise eğitim farkı gözetmeksizin zorunlu askerlik süresi 6 aya indirildi. 6 aylık askerlik hizmetinin bir ayı ise temel askerlik eğitiminden oluşuyor.

Kısa dönem askerlik süresi ne kadar?

Yükseköğrenim mezunu kişilerde askerlik Türk Silahlı Kuvvetlerinin o anki subay astsubay ihtiyacına ve kişinin kendi isteğine göre kişi uzun dönem yedek subay veya yedek astsubay olarak 12 ay (aylıklı) ya da 6 ay Kısa Dönem Er/Erbaş olarak zorunlu askerlik görevlerini tamamlarlar.

6 ay askerlikte ne yapılır?

Lise mezunu ve altı gençler 1 ay temel askerlikten sonra, 5 ay kıta görevi yapacak. 6 ay askerlik boyunca er ve erbaşlara her ay yaklaşık 110 lira harçlık ödenecek. 6 ayın sonunda isterlerse terhis olacaklar ya da sözleşmeli olarak, maaşlı 6 ay daha askerlik yapabilecekler.

Isteyen askerde kalabilir mi?

6 Ay askerlik yapan kısa dönem erler de subay olarak askerde kalabilmektedirler. Kısa dönem erler yukarıda belirttiğimiz Subay Olarak Askerde Kalma Şartlarını yerine getiriyorsa subay rütbesiyle askerde kalabilmektedirler.