Tövbe günahları siler mi?

İçindekiler:

  1. Tövbe günahları siler mi?
  2. Büyük bir günaha nasıl tövbe edilir?
  3. Sevaplar büyük günahları siler mi?
  4. Tevbe ne zaman kabul olur?

Tövbe günahları siler mi?

İçtenlikli tövbe, her günahı siler. Çünkü Cenabı Hak, kullarına umut vermiş: “Ey nefislerine yazık eden kullarım, Allah'ın rahmetinden umut kesmeyin. Zira Allah bütün günahları bağışlar” buyurmuştur. Peygamberimiz de “Günahtan tövbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur” demiştir.

Büyük bir günaha nasıl tövbe edilir?

İşte, Diyanet'in bu konuda verdiği o detaylar; "Tövbe edecek kimsenin iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah'a hamd, Resûlüne (s.a.s.) salât ve selam getirdikten sonra tövbe ve istiğfar etmesi, akabinde de salavat ve hamd ile bitirmesi tövbenin adabındandır.

Sevaplar büyük günahları siler mi?

Eğer sevabımız çok olursa, korkulacak durum kalmaz, çünkü sevablar da günahları siler. Bir âyette mealen, (Elbette hasenat, seyyiatı yok eder) buyuruldu. (Hud 114) [Hasenat her çeşit iyilik, seyyiat ise her çeşit kötülük demektir.]

Tevbe ne zaman kabul olur?

Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise, bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah'tan af dilemek gerekir.