Küf mantarı alerjisi nedir?

İçindekiler:

  1. Küf mantarı alerjisi nedir?
  2. Mantar hastalığı nasıl anlaşılır?
  3. Küf mantarından nasıl kurtulunur?
  4. Küf mantarı nerede bulunur?
  5. Alerji iyileşir mi?
  6. Küfü ne yok eder?
  7. Küf mantarından yapılan ilaçlar nelerdir?
  8. Küf mantarları nasıl yaşar?
  9. Alerji tedavisi nasıl yapılır?

Küf mantarı alerjisi nedir?

Küf alerjisi, burunda akıntı, kaşıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, hışıltı, nefes darlığı gibi alerjik nezle ve astım şikayetlerine neden olabilir. Küfler büyümeleri için besin, hava, uygun sıcaklık ve neme gereksinim duyan mantar türünde canlılardır. Özellikle nemli ortamda çoğalırlar.

Mantar hastalığı nasıl anlaşılır?

Mantar, doğrudan deri teması yoluyla ya da eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle bazı mantar türleri, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle kalabalık ortamlarda birden fazla kişiyi etkileyerek salgına dönüşebilir. Çocuklarda görülen mantar enfeksiyonları, okul ortamında hızla yayılabilir.

Küf mantarından nasıl kurtulunur?

Duvar ya da tavanda küf oluşumunun olduğu bölgeyi kuru bir bezle nem ve küf tamamen temizlenene kadar silin ve daha sonra bu bölgeyi zımpara ile kazıyın. Zımparalama işleminin ardından çamaşır suyu döktüğünüz ıslak bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır.

Küf mantarı nerede bulunur?

Nemli ortamları severler. Büyümek için besin, hava, uygun sıcaklık ve neme ihtiyaç duyarlar. Küf mantarları gözle görülmeyen ve alerjik etkisi olan sporlar üretirler. Hem dış ortamda (çürüyen bitkiler üzerinde veya havada), hem de ev içinde (evin güneş görmeyen nemli yerlerinde) bulunabilirler.

Alerji iyileşir mi?

Alerjik hastalıklar genelde düzelmez ve ömür boyu devam eder diye bilinir. Ancak son yıllarda alerji tedavisinde yeni gelişmeler söz konusu. Artık alerjinin nedenine göre tedavi yapılabiliyor. Polene karşı alerjiniz varsa ve bahar aylarında sokağa çıkamıyorsanız, artık buna son verebiliyorsunuz.

Küfü ne yok eder?

Elma sirkesi ağzınızın içinden dişlerinizin arasından, ayak parmaklarınızın arasından tutun bütün evdeki bakterilerin %90'ını öldürür. En ekonomik çözümlerden biridir. Banyodaki (duş kabini, tuvalet arkası ve kapı) ve diğer yerlerde ortaya çıkan mantarları yok etmek için birebirdir. Sirkeyi sprey şişesine doldurun.

Küf mantarından yapılan ilaçlar nelerdir?

Penisilini, 1928'de Alexander Fleming tesadüfen buldu. Küf mantarından elde edilen penisilin, iltihap nedeniyle ölüme mahkum olan milyonlarca insanı kurtardı.

Küf mantarları nasıl yaşar?

besinleri küflerken besinlere tutunurlar. Bunu hif denilen organlarıyla gerçekleştirirler. Bir kısmı hayvanlar ve insanların üzerinde parazit olarak yaşarlar. Küf mantarları, özellikle havada bulunan sporları nemli ve besinli ortamda çoğalarak meydana gelen mantarlardır.

Alerji tedavisi nasıl yapılır?

Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.