Mantodaki konveksiyonel hareketler neye neden olur?

İçindekiler:

  1. Mantodaki konveksiyonel hareketler neye neden olur?
  2. Konveksiyonel akımlar neye neden olur?
  3. Manto anlamı nedir?
  4. Magma ne demektir?
  5. Magma nerede yer alır?
  6. Magma yeryüzüne çıkınca ne adını alır?
  7. Magmanın yer kabuğunun çatlaklarından çıkarak akan haline ne denir?
  8. Volkanik kayaçlar nelerdir?
  9. Yüzeye çıkan lavların aniden soğuması sonucu oluşan çok sert ve camsı yapıdaki volkanik kayacın adı nedir?
  10. Kireç taşı hangi tür kayaçtır?

Mantodaki konveksiyonel hareketler neye neden olur?

Mantodaki akımların nedeni şöyle açıklanabilir; - Mağmadaki radyoaktif maddelerin parçalanmasıyla (termonükleer reaksiyon) yüksek miktarda ısı enerjisi açığa çıkar. Bu enerjinin etkisiyle ısınan mağma dikey yönde yükselir. Mağmadaki bu akımlara konveksiyonel akımlar denir.

Konveksiyonel akımlar neye neden olur?

Üst Manto´da oluşan konveksiyon akımları, radyoaktivite nedeni ile oluşan yüksek ısıya bağlanmaktadır. Konveksiyon akımları yukarılara yükseldikçe taşyuvarda gerilmelere ve daha sonra da zayıf zonların kırılmasıyla levhaların oluşmasına neden olmaktadır.

Manto anlamı nedir?

Manto, yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan, derinliğe göre değişen ısıya sahip bir yer katmanıdır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastikimsi özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.

Magma ne demektir?

Magma, yeraltında bulunan, ergimiş haldeki kayaçlar. Kayaçların basınç düşmesi, sıcaklık yükselmesi, H2O ilavesi gibi etkenler altında ergimesi sonucu oluşan silikat hamuru durumundaki eriyiklerdir. Yeryüzüne ulaşarak yanardağlardan püsküren magmaya lav denir.

Magma nerede yer alır?

Nerede Bulunur? Magma, dünya yüzeyinin altında bulunan son derece sıcak sıvı ve yarı sıvı kayadır. Dünya, iç çekirdek , dış çekirdek, manto ve kabuktan oluşan katmanlı bir yapıya sahiptir.

Magma yeryüzüne çıkınca ne adını alır?

lav denir.lav,ateş kürede bulunan sıcak bir sıvıdır. bir boşluk bulunca yeryüzüne çıkar. bu patlamaya yanardağ patlaması denir.yanardağların olduğu yerde yaşamak pek mümkün olmaz...

Magmanın yer kabuğunun çatlaklarından çıkarak akan haline ne denir?

Magmanın yer kabuğunun çatlaklarından çıkarak akan haline lav denir.

Volkanik kayaçlar nelerdir?

Mağmanın soğuma ve katılaşması yüzeyde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara volkanik kayaçlar denir. (Örnek: Bazalt). Mağmanın derinlerden yeryüzüne doğru yükselirken yeryüzüne yakın kesimlerde soğumasıyla oluşan kayaçlar, yarı derinlik (damar) kayaçları olarak adlandırılırlar.

Yüzeye çıkan lavların aniden soğuması sonucu oluşan çok sert ve camsı yapıdaki volkanik kayacın adı nedir?

OBSİDYEN (VOLKAN CAMI) Magmanın yeryüzüne çıktığında aniden soğuması ile oluşur bu nedenle camsı bir görünüme sahiptir.

Kireç taşı hangi tür kayaçtır?

Kireç taşı genellikle mercan, foraminifera ve yumuşakçalar gibi deniz canlılarının iskelet parçalarından oluşan bir karbonat tortul kayaçtır. Başlıca maddeleri kalsiyum karbonatın farklı kristal formları olan kalsit ve aragonit minerallerdir (CaCO3).