Hangi soyadları alınamaz?

İçindekiler:

  1. Hangi soyadları alınamaz?
  2. Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı 2020?
  3. O ne dio evlenince soyadın ne olacak?
  4. Kadının kendi soyadını kullanması ne zaman?
  5. Evlendikten sonra soyadı değişikliği nasıl yapılır?
  6. Kızlık soyadına nasıl geçilir?
  7. Çift soyadını kullanmak için ne yapmak gerekir 2019?
  8. Kocası ölen kadının soyadı değişir mi?
  9. Boşanmanın kesinleşmesi işlemleri nasıl olur?
  10. Boşanmada Gerekçeli karar ne zaman tebliğ edilir?
  11. Boşanma davasından sonra karar ne zaman kesinleşir?
  12. Mahkeme nüfus müdürlüğüne bosanma kararını ne zaman bildirir?

Hangi soyadları alınamaz?

Soyadı Kanunu'nun davaya konu olan 3. maddesi şu şekildedir: “Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umu- mi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kul- lanılamaz.”

Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı 2020?

Evlendikten sonra, evlenmeden önceki soyadını da eşinin soyadıyla birlikte kullanmak istersen, bu durumda yapman gereken, isteğini yeni kimlik başvurusu sırasında dilekçe doldurarak beyan etmektir.

O ne dio evlenince soyadın ne olacak?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2015 yılında verdiği bir kararla, kadının evlendikten sonra sadece bekarlık soyadını kullanabileceğine hükmetmiştir. Bu kararda kadının kocasının soyadını alma zorunluluğunun anayasaya ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulanarak kadınların bekarlık soyadını kullanmalarının önü açılmıştır.

Kadının kendi soyadını kullanması ne zaman?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.

Evlendikten sonra soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Evlendikten Sonra Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır? Gelin adayının bir talebi ve beyanının bulunmaması halinde eşlerinin soyadını alıyor. Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adayları, müracaat anında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak bunu beyan etmelidir.

Kızlık soyadına nasıl geçilir?

Boşanma Sonrası Kızlık Soyadına Nasıl Geçilir?

  1. Boşanma davası sonucunda kadın kişisel durumunu koruyacaktır. ...
  2. Kadının henüz boşandığı kocasının soyadını kullanmaya devam etme gibi bir talebi de hukuken mümkündür. ...
  3. Kadın soyadını değiştirmek için mahkemeden alacağı şerhli boşanma kararıyla il nüfus müdürlüğüne yazılı beyanda bulunmalıdır.

Çift soyadını kullanmak için ne yapmak gerekir 2019?

Çift soyadını kullanmak için evlendirme memuruna yahut nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmak gerekir. Yazılı başvuru ise kızlık soyadı kullanma dilekçesi ile yapılacaktır.

Kocası ölen kadının soyadı değişir mi?

Nüfus Müdürlüğü'nün itirazını haklı bulan Yüksek Mahkeme kararında, “Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe kocasının aile kütüğünde kalıp soyadını taşımaya devam eder. Kadının kocasından aldığı soyad ancak yeniden evlenmekle veya kendi isteğiyle babasının kütüğüne dönmekle değişebilir.

Boşanmanın kesinleşmesi işlemleri nasıl olur?

Boşanma kararının kesinleşmesi ve temyiz 15 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Hakimin vermiş olduğu gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Temyiz edilmemesi halinde ise, boşanma kararı resme kesinleşmiş olur. Yani süreç incelenecek olursa; ilk olarak mahkeme tarafından boşanma kararı gelir.

Boşanmada Gerekçeli karar ne zaman tebliğ edilir?

Mahkeme duruşmada bildirdiği kısa kararın ardından Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 321. maddesi uyarınca boşanma davası gerekçeli kararını 30 gün içerisinde yazıp taraflara tebliğ etmesi gerekmektedir.

Boşanma davasından sonra karar ne zaman kesinleşir?

Taraflardan biri ya da her ikisi tebliğ edilen gerekçeli karara ilişkin iki haftalık süre içerisinde hiçbir işlem yapmazlarsa: iki haftalık sürenin dolmasından sonra mahkemece kararın kanun yollarına götürülmediğinden kesinleşme yapılması gerekir. Karar bu şekilde kesinleşir.

Mahkeme nüfus müdürlüğüne bosanma kararını ne zaman bildirir?

Boşanma kararı verildikten ve temyiz edilmeyip kesinleştikten sonra ya da temyiz neticesinde kesinleştikten sonra, yazı işleri müdürü, boşanma ilamını, nüfus müdürlüğüne gönderir. Nüfus müdürlükleri online çalıştıklarından, ilamın kesinleşmesinden kısa bir süre sonra boşanma ilamınız nüfus kaydınıza işlenmiş olacaktır.