SMA hastalığı neden oluyor?

İçindekiler:

  1. SMA hastalığı neden oluyor?
  2. SMA hastalığı ilacı ne kadar fiyatı?
  3. Türkiyede kaç SMA hastası var?
  4. Türkiye'de kaç SMA hastası var?
  5. Devlet neden SMA hastalarina yardim etmiyor?

SMA hastalığı neden oluyor?

Anne ve babaların taşıyıcı olduğunun farkında olmaksızın sürdürdükleri yaşantılarında bebek sahibi olmaya karar verdiklerinde mutasyona uğramış geninin her iki ebeveynden de bebeğe geçmesiyle SMA oluşur. Ebeveynlerin birinden genetik geçiş olması durumunda hastalık oluşmasa da taşıyıcılık oluşabilir.

SMA hastalığı ilacı ne kadar fiyatı?

İlacın ilk yıl kullanılacak dozları için 625 bin ile 750 bin dolar arasında bir rakam ödenirken, daha sonra her yıl için 375 bin dolar ödeniyor. SMA tedavisinde kullanılan bir diğer ilaç ise Roche ilaç şirketinin ürettiği Risdiplam isimli ağız yoluyla kullanılan ilaç. Hastaların bu ilacı her gün kullanması gerekiyor.

Türkiyede kaç SMA hastası var?

Sağlık Bakanlığının verilerine göre Türkiye'de toplam SMA hastası sayısı bin 619.

Türkiye'de kaç SMA hastası var?

Sağlık Bakanlığının verilerine göre Türkiye'de toplam SMA hastası sayısı bin 619. Hastaların büyük kısmını bebek ve çocuklar oluşturuyor.

Devlet neden SMA hastalarina yardim etmiyor?

Ülkedeki sağlık sisteminin çok büyük bölümü özel sağlık sigorta firmaları ve kısmen devlet eliyle yürüyor. Dolayısıyla hiçbir SMA ilacı devlet tarafından karşılanmıyor. Örneğin bir SMA hastasının "gen tedavisi" niteliğindeki ilaca ulaşabilmesi, o kişinin kullandığı özel sağlık sigorta kapsamına bağlı durumda.