Haşhaş tarımı nerede yapılır?

İçindekiler:

  1. Haşhaş tarımı nerede yapılır?
  2. Haşhaş hangi bitkide yetişir?
  3. Haşhaş Hangi illerde serbest?
  4. Haşhaş hangi toprakta yetişir?
  5. Haşhaş hangi yöreye aittir?
  6. 1 dönümden ne kadar haşhaş çıkar?
  7. Haşhaş kaç derece soğuğa dayanır?
  8. Haşhaş bitkisi nasıl yetiştirilir?
  9. Haşhaş ekim izni nasıl alınır?
  10. Haşhaş nerede yetişmez?
  11. Haşhaş kaç günde sulanır?
  12. Haşhaş en fazla nerede?
  13. Haşhaş ekimi nasil olur?
  14. Haşhaş kaç yıl dayanır?
  15. Haşhaş ne zaman toplanır?
  16. Haşhaş ekimi yasak mı?
  17. Haş haş nasıl yetişir?
  18. Haşhaş ekimi hangi ayda yapılır?
  19. Haşhaş ekimine kim izin verir?
  20. Haşhaş ekimi yasal mı?

Haşhaş tarımı nerede yapılır?

Ülkemizde haşhaş tarımı bugün itibariyle Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Burdur, Çorum, Denizli, Eskişehir, Isparta, Konya, Kütahya, Manisa, Tokat ve Uşak olmak üzere toplam 13 ilde yıllık ortalama 70 bin üreticiyle yapılıyor.

Haşhaş hangi bitkide yetişir?

Haşhaş (Papaver somniferum), gelincikgiller familyasından Papaver cinsinden bir bitki türü. Haşhaş, yazların sıcak geçtiği orta derecede yağış alan yerleri sever. Anavatanının Doğu Akdeniz olduğu düşünülmektedir. Hindistan ve Anadolu'da çok eskiden beri tarımı yapılmaktadır.

Haşhaş Hangi illerde serbest?

Bugün ülkemizde haşhaş tarımına izin veri len iller Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, İsparta, Konya, Kütahya, Tokat ve Uşak olmak üzere 10 tanedir.

Haşhaş hangi toprakta yetişir?

Haşhaş bitkisi toprak istekleri bakımından seçici değildir ve hemen hemen tüm toprak çeşitlerinde yetişir. Toprak çeşitleri içinde kumlu - tınlı toprakları tercih etmektedir. Zira kumlu - tınlı topraklarda homojen çıkış sağlanmakta, rutubeti muhafaza ettiği için bitki iyi gelişebilmektedir.

Haşhaş hangi yöreye aittir?

Haşhaş bitkisinin ana vatanı Doğu Akdeniz olarak bilinmektedir. Ayrıca Anadolu'da uzun yıllardır tarımı da yapılmaktadır.

1 dönümden ne kadar haşhaş çıkar?

Diğer türlü 1 dönümden en fazla 500 kilogram haşhaş çıkar, arada dağlar kadar yaklaşık 35 kat iş verimini arttırıyor.

Haşhaş kaç derece soğuğa dayanır?

Haşhaş bitkisinin yetişme süresinde toplam sıcaklık isteği 2300-2700 0C'dir. Çiçeklenme süresince meydana gelen yüksek sıcaklıklara bir de düşük rutubet eklenirse döllenmede engeller ortaya çıkar. Döllenmenin düşmesi tohum veriminin düşmesi sonucunu oluşturur.

Haşhaş bitkisi nasıl yetiştirilir?

Haşhaş bitkisinin üretimi için tohumlarının çimlendirilmesi yapılarak bitkinin çimlenme olanaklarını sağlayacak koşullar oluşturulmalıdır. Toprağa ekilen tohumların sık sık nemlendirilmesi sağlanmalıdır. Haşhaş bitkisi çimlendikten sonra büyüme aşamasında sulanır daha sonra çapalanarak verimi artırılır.

Haşhaş ekim izni nasıl alınır?

Haşhaş ekimi yapmak isteyenler Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) izin belgesi alacak. İzin belgesi alabilmek için kışlık ekilişlerde 1 Temmuz-30 Ekim, yazlık ekilişlerde 1 Şubat-15 Mart'ta HÜBAS üzerinden TMO'ya başvurulacak. TMO, yaptığı inceleme sonucunda ihtiyaca göre haşhaş ekimi için izin belgesi düzenleyecek.

Haşhaş nerede yetişmez?

Haşhaş dünyada Doğu Akdeniz havzasında yetiştirilmektedir. Yapısı bakımından sıcak havaları ve yağışlı havaları sever. Ülkemizde farklı pek çok iklim türü bulunmasından kaynaklı her bitki her bölgede yetişmez. Haşhaş ise ülkemizde kısıtlı bölgelerde yetişir.

Haşhaş kaç günde sulanır?

Kaba bırakılan topraklar hemen kurumakta düzgün bir çimlenme olmamaktadır. Sürülen tarla çok kaba durumda ise sürümden sonra tav durumuna göre uygun zamanda merdane geçirilerek sıkıştırılır üzerine ekim yapılır ve yağmurlama ile sulanır. Tohum en erken 7-8 günde çimlenecek şekilde ayarlanmalıdır.

Haşhaş en fazla nerede?

Hem yazlık hem de kışlık olarak ekilebilen ve yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde en çok haşhaş yetiştirilen bölgelerden birisi Afyonkarahisar'dır. İlk sırada bulunan Afyonkarahisar'dan sonra Denizli, Konya, Uşak ve Burdur illeri gelmektedir.

Haşhaş ekimi nasil olur?

Ülkemizde haşhaş ekimi genel olarak elle serpme şeklinde yapılmaktadır. Elle ekimde tohum yalnız, bazen de yarı yarıya ince kumla karıştırılıp serpilir. Serpme ekimde dekara verilen tohum 1-2-5 kg arasında değişmektedir. Makineli ekimde ise dekara verilen tohum miktarı 300 grama kadar düşmektedir.

Haşhaş kaç yıl dayanır?

Haşhaş 1-2 ayda hemen bozulan bir besin değildir. Bu nedenle kısa sürede tüketilmesi gerekmez. Birçok gıda gibi haşhaş ezmesi de serin ve güneş ışığından uzak tutularak ağzı kapalı muhafaza edilirse 1 yıl kadar durur. Daha uzun ömürlü olması için derin dondurucuda saklanırsa bu süre 2 yıla kadar uzar.

Haşhaş ne zaman toplanır?

Kasım ayında ekimi yapılan ve temmuz ayının ilk haftasında hasadı yapılan haşhaş bitkisi, iki defa çapa yapılarak ve elle kırmak şeklinde hasat ediliyor.

Haşhaş ekimi yasak mı?

haşhaş üretimi yasaklandı. Bu yasak, afyon üretimi tek geçim kaynağı olan 1,5 milyon insanı olumsuz etkiledi. ... 1974 yılında yasak kaldırılarak haşhaş ekimi, kontrole tabi tutularak, ekim alanları Bakanlar Kurulu tarafından yeniden belirlendi.

Haş haş nasıl yetişir?

Ülkemizde haşhaş ekimi genel olarak elle serpme şeklinde yapılmaktadır. Elle ekimde tohum yalnız, bazen de yarı yarıya ince kumla karıştırılıp serpilir. Serpme ekimde dekara verilen tohum 1-2-5 kg arasında değişmektedir. Makineli ekimde ise dekara verilen tohum miktarı 300 grama kadar düşmektedir.

Haşhaş ekimi hangi ayda yapılır?

Orta Anadolu şartlarında en ideal ekim zamanı 20 eylül 5 ekim tarihleri arasındadır. Fakat bu tarihler arasında genellikle yağış olmamakta, sulama yapılmaz ise tohumlar çimlenememektedir. Bu nedenle en iyi usul ekimden önce tarlanın sulanması işlenip sürülmesi ve bunun üzerine ekim yapılmasıdır.

Haşhaş ekimine kim izin verir?

Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen ekim yerleri içerisinde kalan yerleşim yerleri için TMO tarafından belirlenen limit çerçevesinde haşhaş ekim izni verilmektedir.

Haşhaş ekimi yasal mı?

haşhaş üretimi yasaklandı. ... 1974 yılında yasak kaldırılarak haşhaş ekimi, kontrole tabi tutularak, ekim alanları Bakanlar Kurulu tarafından yeniden belirlendi.