Tamîm ne demek?

İçindekiler:

  1. Tamîm ne demek?
  2. Tamim Osmanlıca ne demek?
  3. Mukteza ne demek?
  4. Vesayet ne anlama gelir?
  5. Gafti ne demek?
  6. Amasya Genelgesinin diğer adı nedir?
  7. Genelge kavramı nedir?
  8. Mukteza ne demek Osmanlıca?
  9. Mukteza nedir hukuk?
  10. Vesayet altına alınmak ne demek?
  11. Vesayet nedir Kubbealtı?
  12. Kurtuluş savaşının ilk çağrısı olan belgenin adı nedir?
  13. Edebiyatta mukteza ne demek?

Tamîm ne demek?

Tamim kelimesi Türkçe'de "genelleştirme, kamuya maletme, genelge" anlamına gelir. ... Arapça sözcük Arapça ˁumūm عموم z "bütün, genel, kamu" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) masdarıdır.

Tamim Osmanlıca ne demek?

Genelleştirme, genelge.

Mukteza ne demek?

Mukteza ya da özelge; mükelleflerin veya vergi sorumlularının vergi durumları bakımından, kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine, yetkili makamlarca kendilerine verilen yazılı görüşe denir.

Vesayet ne anlama gelir?

Vesayet, velayet altında bulunmayan küçüklerin, kısıtlı kişilerin, 1 yıl ve daha uzun süre hapis cezası almış kişilerin mal varlığı ve kişilik haklarını korumak amacıyla kabul edilen hukuki kurumken, vasi, vesayet organlarından birisidir ve mahkeme tarafından menfaatleri korunması gereken kişinin haklarını korumak ...

Gafti ne demek?

Gaftici, hırsızlık yapan. Hırsız.

Amasya Genelgesinin diğer adı nedir?

Amasya Tamimi olarak bilinen bu genelge ile kendisinin önderliğinde başlatılan Kurtuluş Hareketi'nin ana hatları belirlenmiş oldu.

Genelge kavramı nedir?

Tanım 1 : Her kurum içersinde belli bir konuda yapılacak mevzuat uygulamalarına açıklık getiren, uygulamada görülen eksiklik ve aksaklıkların düzeltilme yollarını gösteren, usulsüz uygulamaları kaldıran ayrıntılara ilişkin genel emirlerdir.

Mukteza ne demek Osmanlıca?

mukteza / muktezâ / مُقْتَضَا Lâzım getirilmiş. Lüzumuna binaen istenmiş. İcab eden. Lâzım gelen.

Mukteza nedir hukuk?

Mükelleflerin ve vergi sorumlularının, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından yeterince açık bulmadıkları ve duraksamaya düştüğü konulara ilişkin olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı veya yetkili kıldığı makamlardan kendilerine açıklama yapılması yönünde yazılı istemde bulunmaları üzerine, ilgili makamlar ...

Vesayet altına alınmak ne demek?

Vesayet, reşit olmamış küçüklerin veya yasal hakları kısıtlanmış olan kısıtlıların haklarının korunmasını ve hukuken temsil edilmesini sağlayan ve kamu görevi sayılan bir kurumdur.

Vesayet nedir Kubbealtı?

Medenî haklarını kullanma ehliyetine sâhip olmayan kimseleri koruma altına alma görevini yapan kurum.

Kurtuluş savaşının ilk çağrısı olan belgenin adı nedir?

Amasya Tamimi, Birinci Dünya Savaşı galiplerinin, Türkiye'yi sömürgeleştirme, halkı köleleştirme girişimine karşı, Kutsal İsyan çağrısıdır.

Edebiyatta mukteza ne demek?

Edebiyat Terimi Olarak Mukteza-yı Hâl: Uslûpta zamana, yere, duruma ve hitâp edilen kişilere göre dili ayarlama, sözün söylendiği yerin, zamanın gerçek ve gereklerine uygun olması. Mukteza-yı makam, itibar-ı münasib sözleri de aynı anlamda kullanılır.