Çilek bitkisinin meyve tipi nedir?

İçindekiler:

  1. Çilek bitkisinin meyve tipi nedir?
  2. Dünyada kaç çeşit çilek vardır?
  3. Çilek hangi aylarda meyve verir?
  4. Dağ çileği kaç yaşında meyve verir?
  5. Türkiye'de en iyi çilek nerede yetişir?
  6. Çilek ne tür toprağı sever?
  7. Dağ çileği ne zaman çiçek açar?
  8. Dağ çileği fidanı ne zaman dikilir?
  9. Türkiye'de çilek nerede yetişiyor?

Çilek bitkisinin meyve tipi nedir?

Çilek, botanik açıdan incelendiğinde, dişi organda gelişmediği için gerçek bir meyve değil, beyaz çiçek sapının tablasında etlenip olgunlaşan yalancı bir meyvedir. Asıl meyve, bildiğimiz kırmızı çileklerin yüzeyindeki minik sarımsı renkteki çekirdeklerdir.

Dünyada kaç çeşit çilek vardır?

Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır.

Çilek hangi aylarda meyve verir?

Çilek meyvesi ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte yetişmeye başlıyor. İlkbahar aylarında genellikle satışa sunulan meyvelerden biridir. Çilek seven kişiler, ilkbahar aylarının gelmesiyle birlikte çilekleri tüketebiliyor.

Dağ çileği kaç yaşında meyve verir?

Kocayemiş fidanları genelde dikildikten 2-3 sene sonra meyve verir.

Türkiye'de en iyi çilek nerede yetişir?

Akdeniz iklimi yaz mevsimlerinde sıcak ve kurak geçmekle birlikte kış mevsimlerinde ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.

Çilek ne tür toprağı sever?

Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir. Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir. Toprak PH' sı 7.0 - 7.5 olan topraklarda önemli bir problem yaratmamaktadır.

Dağ çileği ne zaman çiçek açar?

Kocayemiş bitkisi, Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz'in ılıman bölgelerinde rastlanan 10 metreye kadar boylanan herdemyeşil bitkilerdir. Ekim ayında açan çiçekleri beyaz renkli, salkımlar halinde aralık ayına kadar bulunurlar.

Dağ çileği fidanı ne zaman dikilir?

Meyve fidanlarımız tüplü olduğundan dolayı yılın her ayı dikilebilir. Genelde tüm meyveler güneşi sever. Siz yarı güneş gören yere de dikebilirsiniz.

Türkiye'de çilek nerede yetişiyor?

Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.