Basiret ne anlamına gelir?

İçindekiler:

  1. Basiret ne anlamına gelir?
  2. Basiret sahibi olmak ne demek?
  3. Basireti bağlanan kişinin neyi bağlanmış olur?
  4. Dinimizde basiret ne demek?
  5. Basiret sahibi nasıl olunur?
  6. Basiret ne demek felsefe?
  7. Ferasetli bir kalp ne demek?
  8. Basiretsizlik ne demek?
  9. Kalp gözü açık olan insanlar neleri görür?
  10. Basiret nasıl kazanılır?
  11. Basiret ne demek Osmanlıca?
  12. Fisaret ne demek?

Basiret ne anlamına gelir?

"Görme, idrak etme, bir şeyin iç yüzüne vâkıf olma, sezgi" gibi anlamlara gelen basîret kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de genel olarak "görme" anlamı yanında özellikle "hakikati keşfetme, doğru yolu tanıma, gerçeği yanlıştan ayırma yeteneği" mânalarında kullanılmış ve bu bakımdan mânevî körlük veya dalâletin zıddı olarak ...

Basiret sahibi olmak ne demek?

Basîret sahibi geleceğinden endişe etmez, zira ilerisiyle ilgili tedbirleri eksiksiz olarak almıştır. Bu âlemdeki her şeyin yerli yerince cereyan etmekte olduğuna inanır. Kalbinden mârifet fışkırır. Tasavvufta basîret, Allah'ın nuru ile bakma ve görme şeklinde de tarif edilir.

Basireti bağlanan kişinin neyi bağlanmış olur?

Basiretin bağlanması aslında bir deyim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir olay karşısında mantıklı olarak düşünememek yani karar verememek dolayısıyla karar verilse dahi yanlış karar verme anlamı çıkmaktadır. Örnek olarak basireti bağlanan bir kişi önemli bir olay karşısında öylece kalır ve hiçbir şekilde karar veremez.

Dinimizde basiret ne demek?

Basiret; zekâ, ilim, doğru görmek ve kavramak anlamlarını taşımaktadır. Ayrıca bir işin iç yüzünü sezgisel olarak hissetmek için kullanılmaktadır.

Basiret sahibi nasıl olunur?

Bu anlamda basiret sahibi olabilmek için önce kalbi temiz tutmak, düşmanlıklardan, dunyevi heveslerden temizlenmek gerekir. Basiret sahibi insan önce kendi kusurlarını görür, ayıplarını bilir ve onlardan kurtulmak için çalışır. "Kalb gözü" denildiği zaman gaye, "şuur" gözüdür.

Basiret ne demek felsefe?

İyi ya da kötü olan şey hakkında doğru düşünebilme yetisi ve bunun sonucuna uygun davranma huyu. Basiret, ahlaka hizmet eden ve erdemin koşulu olan yegâne şeydir.

Ferasetli bir kalp ne demek?

Çabuk kavrayan, doğru ve hızlı karar veren kimseler için ferasetli kelimesi kullanılmaktadır.

Basiretsizlik ne demek?

i. Basîretsiz olma durumu, gerçeği görememe, değerlendirememe, gaflet.

Kalp gözü açık olan insanlar neleri görür?

İnsanın kalp gözünün açık olması:Gerçekleri görmesi,çevresindeki olaylardan ve varlıklardan ibret alması,hakkı batıldan,doğruyu yanlıştan,hidayeti dalaletten ayırması, Yüce Yaratıcı'nın varlığına işaret eden delilleri görmesi,hayatını ona göre tanzim etmesi demektir.Ebedi mutluluk mutluluk beklentisi içinde olan insan ...

Basiret nasıl kazanılır?

Tasavvuftaki anlamı ise; eşyanın ve hadiselerin iç yüzünü ve gerçek mahiyetini görmek, olayları kalp gözü ile idrak etmektir. Bu anlamda basiret sahibi olabilmek için önce kalbi temiz tutmak, düşmanlıklardan, dunyevi heveslerden temizlenmek gerekir.

Basiret ne demek Osmanlıca?

basiret / basîret / بصيرت / بَص۪يرَتْ Hakikatı kalbiyle hissedip anlama. Kalbde eşyanın hakikatlarını bilen kuvve-i kudsiyye. Ferâset.

Fisaret ne demek?

~ İt forchetta [küç.] çatalcık, sofra çatalı < İt forca tarla çatalı, bel +et°