2 Göktürk devleti nerede kim tarafından kurulmuştur?

İçindekiler:

  1. 2 Göktürk devleti nerede kim tarafından kurulmuştur?
  2. Göktürkler hangi bölgede kuruldu?
  3. Göktürkler hangi devleti yıkarak kuruldu?
  4. II Kök Türk Devleti'ni kim kurdu?
  5. 1 Göktürk Devleti hükümdarları kimlerdir?
  6. Göktürk Devletinin ilk hükümdarı kimdir?
  7. Göktürklerden bize kalan eserler nelerdir?
  8. Göktürk Devletinin Türk tarihi açısından önemi nedir?

2 Göktürk devleti nerede kim tarafından kurulmuştur?

Türk tarihine ilk bağımsızlık ayaklanması olarak damgasını vuran II. Göktürk Devleti (Kutluk Devleti) 682 tarihinde Kutluk Kağan tarafından merkezi Ötüken de kuruldu. Bilge Kağan hükümdarlığı döneminde en parlak dönemini yaşayan Kutluk Devleti 744 yılında yıkıldı.

Göktürkler hangi bölgede kuruldu?

Orta Asya'daki Türk kavimleri arasında en bilineni Göktürklerdir. Özellikle Büyük Hun İmparatorluğu dönemindeki göçebe hayatın etkisiyle Türk kültürünü geliştiremeyen Türk ulusları Göktürklerle yerleşik hayata geçmiş ve Orta Asya'daki Türk medeniyeti ve kültürünü temellerini atmışlardır.

Göktürkler hangi devleti yıkarak kuruldu?

Büyük Hun İmparatorluğu döneminde Orta Asya'da göçebe hayatı yaşayan Türkler, Hun İmparatorluğunun yıkılmasıyla birlikte Göktürk Devletini kurarak yerleşik düzene geçmişlerdir. Orta Asya'da Türk medeniyetinin ve kültürünün temelini atan bu devlet hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

II Kök Türk Devleti'ni kim kurdu?

Sonunda Kutluk adındaki bir kahraman yönetiminde bağımsızlıklarını kazandılar (682). 630-680 Göktürklerin fetret devridir ve Orhun Yazıtlarında anlatılır. Kutluk Kağan Çine karşı “Ulusal Kurtuluş Savaşına” girişerek, Ötüken'de II. Göktürk Devletini kurmuştur. Bu devlete kurucusundan dolayı Kutluk Devleti de denilir.

1 Göktürk Devleti hükümdarları kimlerdir?

Birinci Doğu Göktürk Kağanlığı, Baga Kağan (587—588), Tulan Kağan (588—599), Yami Kağan (599—609), Şipi Kağan (609—619), Çula Kağan (619—620), İllig Kağan (620—630) tarafından yönetildi.

Göktürk Devletinin ilk hükümdarı kimdir?

Devletin kurucusu ve ilk önderi Bumin Kağan'dır. Bumin Kağan'ın kardeşi İstemi Yabgu ülkenin batı kanadını yönetirdi. Göktürkler komşuları olan Çin, Sasani (İran) ve Bizans İmparatorluğu ile askerî, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurdular.

Göktürklerden bize kalan eserler nelerdir?

Yazılı Edebiyat (Göktürk Yazıtları, Uygur Metinleri)
  1. Göktürk (Orhun) Yazıtları Göktürk Yazıtları (Orhun Abideleri), Göktürklerin ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma, yazılı, dikilitaşlardır. ...
  2. Uygur Metinleri. Göktürk devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir.

Göktürk Devletinin Türk tarihi açısından önemi nedir?

Türk adının geçtiği ilk devlet olan Göktürkler´in Türk tarihi açısından önemi çok büyüktür. ... 552 yılında Bumin Kağan önderliğinde kurulan ayrıca Türk ismini kullanan ilk devlet olan 1. Göktürk Devleti tarihin tertemiz sayfalarına ismini altın harflerle yazdırmıştır.