Düz uyak örgüsü nedir?

İçindekiler:

  1. Düz uyak örgüsü nedir?
  2. Uyak duzeni nedir kisaca?
  3. Düz uyak ne demek?
  4. Düz uyak nedir örnekleri?

Düz uyak örgüsü nedir?

Bir dörtlükte birinci dize ile ikinci dizenin kendi arasında, üçüncü dize ile de dördüncü dizenin kendi arasında kafiyeli olmasına “düz uyak (kafiye) denir. Şiir beyitlerden oluşuyorsa her beytin kendi arasında kafiyeli olmasına “düz kafiye” denir.

Uyak duzeni nedir kisaca?

Anlamları ayrı, fakat yazılış ve okunuşları aynı olan kelime ve kelime gruplarının mısra sonunda tekrarı ile oluşan kafiyedir. Mısraların son seslerine bakılarak bir dörtlüğün kafiye düzeni çıkarılır. Kafiye düzenlerinin, mısralarının son seslerindeki düzene göre çeşitleri vardır.

Düz uyak ne demek?

Düz uyak, şiirlerde olan bir ile ikinci dizenin, üç ve dördüncü dizelerin uyum içinde olması ya da dört dizenin de aynı anda aynı uyaklı olmasına verilen ad olarak bilinir. Beyitlerde her iki dize de dörtlüklerde ise çoğunlukla dördü de kendi içinde uyaklı anlamına gelir. Bu uyak türünün farklı olan türleri de vardır.

Düz uyak nedir örnekleri?

Düz uyak, aabb, aaab gibi şekillerde kullanılan, şiirlerde yer alan uyaklara verilen ad olarak bilinir. Kendi arasında dizeli olan beyitler ya da dörtlükler olarak tanımlanabilir.