Kayık küçük ünlü uyumuna uyar mı?

İçindekiler:

  1. Kayık küçük ünlü uyumuna uyar mı?
  2. Küçük ünlü uyumu nedir Türkçe?
  3. Komik küçük ünlü uyumuna uyar mı?
  4. Ünlü uyumu nedir örnek?
  5. Hangi kelimeler büyük ünlü uyumuna uyar?
  6. Ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?
  7. Küçük ünlü uyumu ne zaman aranmaz?

Kayık küçük ünlü uyumuna uyar mı?

Bir sözcüğün herhangi bir hecesinde düz ünlü (a, e, ı, i) varsa bunu izleyen tüm hecelerde de düz ünlü bulunmalıdır: anlaşmak, yanaşmak, kayıkçı, ısırmak, ılıklaşmak, seslenmek, yelek, bilek, çilek vb.

Küçük ünlü uyumu nedir Türkçe?

Türkçede yer alan bir kelimenin ilk hecesinde eğer düz ünlü (a, e, ı, i) yer alıyorsa, ondan sonraki hecelerde mutlaka düz ünlü barındırmak zorundadır. ... Bu konuya uyan kelimeler için ise küçük ünlü uyumu denmektedir. Burada karıştırılmaması gereken durum sadece yuvarlak ünlüler ile başlayıp sonundaki durumdur.

Komik küçük ünlü uyumuna uyar mı?

Küçük Ünlü Uyumuna Uymayan Sözcükler Yağmur, çamur, yamuk, kavurma, horoz, sosyoloji, psikoloji, istasyon, diyalog, monolog, tiyatro, piyango, tavuk, futbol, sabun, şampuan, mümin, yavuz, avuntu, karpuz, ümit, armut, katalog, stüdyo, menü, polis, döviz, komik, kabullenmek, naylon, limon…

Ünlü uyumu nedir örnek?

Bir kelimenin birinci hecesinde kalın bir ünlü (a, ı, o, u) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın, ince bir ünlü (e, i, ö, ü) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb.

Hangi kelimeler büyük ünlü uyumuna uyar?

BÜYÜK ÜNLÜ UYUMUNA UYAN ÖRNEK KELİMELER Adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb. kelimeleri örnek verebilirsiniz. Bu kelimeler büyük ünlü uyumuna uymaktadır.

Ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?

Büyük ünlü uyumuna aykırı olan Türkçe kelimeler de vardır: anne, dahi, elma, hangi, hani, inanmak, kardeş, şişman vb. Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz: ahenk, badem, ceylan, çiroz, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, limon, model, nişasta, otomatik, pehlivan, selam, tiyatro, viraj, ziyaret vb.

Küçük ünlü uyumu ne zaman aranmaz?

Küçük ünlü uyumu, alıntı kelimelerde aranmaz: aktör, alkol, bandrol, daktilo, kabul, doktor, muzır, mühim, mümin, müzik, profesör, radyo, vakur vb. Küçük ünlü uyumuna aykırı bazı kelimelere getirilen ekler, kelimenin son ünlüsüne uyar: kavun-u, konsolos-luk, muzır-lık, müzik-çi, yağmur-luk vb.