Töhmet altında bırakmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Töhmet altında bırakmak ne demek?
  2. Töhmet ne demek TDK?
  3. Tohbet ne demek?
  4. Itham ne anlama gelir?
  5. Töhmet altına almak ne demek?
  6. Zanda nedir?
  7. Zan altında olmak ne demek?
  8. Müfteri nedir ne demek?
  9. Allah insaf versin deyimi ne demek?
  10. Itham ne demek hukuk?
  11. Töhmete uğramak ne demek?
  12. Zan ne demektir islamda?
  13. Müptezel bayan ne demek?
  14. Insafına ne demek?
  15. Insaflı davranmak ne demek?

Töhmet altında bırakmak ne demek?

Suç, kabahat: Şimdi babasından uzak kalmış olmak affolunamayacak bir töhmet kuvvetiyle kalbini burkuyordu (Hâlit Z. Uşaklıgil). ѻ Töhmet altında bırakmak: Bir kimseyi suçsuz olduğu halde suçlu durumuna sokmak.

Töhmet ne demek TDK?

a. Birine yüklenen, işlenildiği sanılan fakat henüz aydınlanmamış olan suç, suçlama: “Talebeyi dersten başka şeylerle işgal töhmeti ile tevbihe maruz kaldı, istifaya mecbur oldu.” -A. H. Müftüoğlu.

Tohbet ne demek?

Birine yüklenen, işlenildiği sanılan fakat henüz aydınlanmamış olan suç, suçlama. Birisine isnad edilen, fakat kat'iyyetle işleyip işlemediği belirsiz olan suç, kabahat. ...

Itham ne anlama gelir?

(ﺍﺗﻬﺎﻡ) i. (Ar. vehm “zan, şüphe” > töhmet'ten ithām) Suçlama, suç ve kabahat yükleme: Hocayı inadından dolayı küfürle itham ederek tabancaya sarılır (Ahmet H. Tanpınar). Birçok günler ve geceler hep kendi kendimi itham ettim, kendi kendime bir sürü nasîhat verdim (Kerîme Nâdir).

Töhmet altına almak ne demek?

Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''tuhmet'' şeklinde yazılan kelime, dilimize Arapçadan geçmiştir. Töhmet, herhangi bir mevzuda kabahati bile olmayan birine suç isnat etmek anlamına gelir. Töhmet altında bırakılan kişi, kendisini savunmak ve suçsuzluğunu ispat etmek zorunda kalır.

Zanda nedir?

Sözlükte “kuşkulanmak, kesin bilgiye ulaşmak, itham etmek” anlamlarındaki zan da hem “yakinin zıddı, kuşku, kesinleşmemiş kanaat” hem de “ilim, düşünüp taşınarak ulaşılan kesin bilgi” anlamına gelir.

Zan altında olmak ne demek?

Zan altında bırakmak = Bir şeyle suçlamak ve sanık durumuna sokmak. Zan etmek = Kesin hüküm bulunmayan bir durumu kötüye yorumlamak.

Müfteri nedir ne demek?

MÜFTERÎ (ﻣﻔﺘﺮﻯ) sıf. ve i. (Ar. iftirā “yalan söz uydurmak”tan mufterі) İftirâ eden, kara çalan, iftirâcı (kimse): Altı yedi aydan beri pek çok iftirâlara hedef olduk. Fakat hamden sümme hamden müfterîlerin yüzleri kara çıkmaktan başka bir netîce vermedi (Ebüzziyâ Tevfik'ten).

Allah insaf versin deyimi ne demek?

Allah insaf versin” : Acımaya, vicdana veya mantığa dayanan adaleti olmayan insanlara söylenen, günlük dilde kullanılan bir sitem sözü.

Itham ne demek hukuk?

Suçlama veya İtham etme, bir gerçek veya tüzel kişiliğe karşı suç işlediği iddiasıyla isnatta bulunmaktır. İddia makamı, suç isnadında bulunan makamdır. Suçlama, hükümetin resmi bir organı tarafından iddianame gibi hukuki bir yolla yapılabileceği gibi, diğer kişilerce şikayet sonucu da suçlamada bulunulabilir.

Töhmete uğramak ne demek?

Töhmet, herhangi bir mevzuda kabahati bile olmayan birine suç isnat etmek anlamına gelir. Töhmet altında bırakılan kişi, kendisini savunmak ve suçsuzluğunu ispat etmek zorunda kalır.

Zan ne demektir islamda?

Kuran-ı Kerim'de yirmi kadar ayette zan, elliye yakın yerde de türevleri geçmektedir. Bu ayetlerin çoğunda zan “vehim, kuruntu”, bazılarında “bilgi, yakinen bilme, inanma”, bazılarında ise “kesin olmayan kanaat, kuşku, tahmin, beklenti” manalarını içerir.

Müptezel bayan ne demek?

Müptezel bayan kelimesinin anlamı, argoda kullanılan uyuşturucu satıcısı veya uyuşturucuya bağımlı kişi olarak ifade edilebilir.

Insafına ne demek?

İnsafına (kalmak) kalmış: (Bir şey) Birinin adaletine, isteğine bağlı olmak.

Insaflı davranmak ne demek?

1. Hakka ve adâlete uygun davranış, nefse değil vicdâna uyarak adâletle hareket etme, merhametli davranma: İnsaf dinin yarısıdır (Hadîs-i Şerif). ... ѻ İnsaf etmek: Hakça davranmak, adâlet göstermek, acıyıp merhamet etmek: Ama insaf edin, bir kadını onun tanıdığı gibi tanıyan bir erkek sevilmez mi? (Ahmed Midhat Efendi).