Hukukta irtikap ne demek?

İçindekiler:

  1. Hukukta irtikap ne demek?
  2. İrtikap ne demek TDK?
  3. İrtikap eden ne demek?
  4. İrtikap ile diğer suçlar arasındaki fark nedir?
  5. Zimmet ve irtikap suçu ne demek?
  6. İrtikap suçu hangi mahkemede yargılanır?
  7. Dolanlı iflas ne demek?
  8. İrtikap suçuna hangi mahkeme bakar?
  9. Zimmet suçu ne zaman oluşur?
  10. Zimmet ve irtikap suçu nedir?
  11. Taksiratlı iflas halleri nelerdir?
  12. Konkordato Kelime anlamı ne demek?
  13. 657 yüz kızartıcı suçlar nelerdir?
  14. Kaçakçılık suçu yüz kızartıcı suç mudur?
  15. Zimmet suçu cezasını hangi mahkemede görülür?

Hukukta irtikap ne demek?

İrtikap Suçu Nedir? (TCK md.250) İrtikap suçu, kamu görevlisinin (memur, bilirkişi vb.), icra ettiği kamu görevinin kendisine sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak, muhatap olduğu kişilerden yarar sağlamaya veya bu kişileri yarar sağlama yönünde vaatte bulunmaya yönlendirmesi ile oluşur.

İrtikap ne demek TDK?

(kötü iş) Yapma, kötülük etme. Yiyicilik, rüşvet alma.

İrtikap eden ne demek?

Türk Dil Kurumu tarafından irtikap; kötü iş yapmak, yalan söylemek ya da hile yapmak olarak tanımlanmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 250. maddesinin ilk fıkrası uyarınca görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanması veya bu yolda vaatte bulunulması için bir ...

İrtikap ile diğer suçlar arasındaki fark nedir?

İrtikap suçunu sadece kamu görevlisi işleyebilir. Rüşvet veren yasa dışı ortamda bulunmaktadır. İrtikapta ise birey yasal ortamdadır. Rüşvette ya kamu görevlisinden ferde, ya da fertten kamu görevlisine doğrudan ya da dolaylı bir öneri yapılması şart olup, rızaya dayanan bir anlaşma vardır.

Zimmet ve irtikap suçu ne demek?

Zimmet suçu, ancak kamu görevlisi (devlet memuru, avukat, bilirkişi vs.) ... İrtikap suçu, kamu görevlisinin (memur, bilirkişi vb.), icra ettiği kamu görevinin kendisine sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak mağduru yarar sağlamaya zorlaması, ikna etmesi veya mağdurun hatasından faydalanması ile meydana gelir.

İrtikap suçu hangi mahkemede yargılanır?

Dosyada sanık hakkında ağır ceza mahkemesinde ikna suretiyle irtikap suçundan yargılama yapılmış ve mahkumiyet kararı verilmiştir.

Dolanlı iflas ne demek?

Hileli iflas suçu; alacaklının alacağının teminatını oluşturan malvarlığının hileli tasarruflarla eksiltilmesi ile oluşur (TCK m.161). ... Hileli veya taksirli iflas suçları, TCK'nın “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümünde düzenlendiğinden ekonomik suçlar kategorisinde kabul edilmektedir.

İrtikap suçuna hangi mahkeme bakar?

TCK m. 250/1-2 çerçevesinde öngörülen ikna ve icbar suretiyle irtikap suçlarında görevli ve yetkili mahkeme suçun işlendiği yer Ağır Ceza Mahkemesidir. TCK m. 250/3'te düzenlenen hatadan yararlanma suretiyle irtikap suçunda görevli ve yetkili mahkeme suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesidir.

Zimmet suçu ne zaman oluşur?

Zimmet suçu kamu görevlisinin görevi nedeniyle kendisine zilyetliği devredilmiş olan ve koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu taşınır veya taşınmaz malı kendisinin veyahut bir başkasının zimmetine geçirmesiyle oluşur. Zimmet suçu kendisine kamusal yetki bahşedilmiş kamu görevlisi tarafından işlenebilen özgü bir suçtur.

Zimmet ve irtikap suçu nedir?

Zimmet suçu, ancak kamu görevlisi (devlet memuru, avukat, bilirkişi vs.) ... İrtikap suçu, kamu görevlisinin (memur, bilirkişi vb.), icra ettiği kamu görevinin kendisine sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak mağduru yarar sağlamaya zorlaması, ikna etmesi veya mağdurun hatasından faydalanması ile meydana gelir.

Taksiratlı iflas halleri nelerdir?

Taksirli iflas suçu; bir tacirin ticaretin gerektirdiği dikkat ve özeni (TTK m.18/2) göstermemesi, yani objektif özen yükümlülüğünü ihlal ederek iflasa sebebiyet vermesi halinde oluşur (TCK m.162).

Konkordato Kelime anlamı ne demek?

"Concordato" İtalyancada uyuşma, anlaşma demektir. İtalyanca "Concordato" kelimesi Latince "Concordare" kelimesine dayanmaktadır. "Concordare" Latincede duygu ve düşünce birliğine varmak, anlaşma anlamına gelmektedir. ... Türk Dil Kurumu sözlüğünde ise konkordato "anlaşmalı iflas" şeklinde tanımlanmıştır.

657 yüz kızartıcı suçlar nelerdir?

Son düzenlemeye göre memurlukta yüz kızartıcı suçlar şunlardır:
  • Devletin güvenliğine karşı suçlar.
  • Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar.
  • Zimmet.
  • İrtikap.
  • Rüşvet.
  • Hırsızlık (basit ve nitelikli hali)
  • Dolandırıcılık.
  • Resmi Belgede Sahtecilik.
Daha fazla öğe...

Kaçakçılık suçu yüz kızartıcı suç mudur?

Ancak birçok özel kanunda yüz kızartıcı suçlar ifadesi kullanılmaya devam edilmektedir. Bu kanunlar şunlardır: ... basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, görevi kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı suçlar” nedeniyle mahkum olmama şartı vardır.

Zimmet suçu cezasını hangi mahkemede görülür?

Zimmet suçuna ilişkin yargılamaya bakmakla görevli ve yetkili mahkeme suçun işlendiği yerde bulunan Ağır Ceza Mahkemesidir. Yukarıda kısaca açıklamaya çalıştığımız üzere zimmet suçu sadece kamu görevlileri tarafından işlenebilen özel nitelikli bir suçtur.