Hukukta yükümlülük nedir?

İçindekiler:

  1. Hukukta yükümlülük nedir?
  2. Ekonomik yükümlülük ne demek?
  3. Tür borcu nedir?
  4. Tasarruf işlemi ne demek?
  5. Toplam yükümlülük nedir?
  6. Yükümlülük ve sorumluluk aynı mı?
  7. Emre hak ne demek?
  8. Borç türleri nelerdir?
  9. Edim kavramı nedir?
  10. Alım satım sözleşmesi ne tür bir hukuki işlemdir?

Hukukta yükümlülük nedir?

Hukuki ilişkiler neticesinde ortaya bir takım hak ve yükümlülükler çıkar. ... Yükümlülük, hukuk düzeni tarafından kişilere yöneltilen ve yerine getirilmesi zorunlu olan ödevlerdir[1]. Kural olarak, her hukuki ilişki bir hak ve bu hakka karşılık gelen bir yükümlükten oluşur[2].

Ekonomik yükümlülük ne demek?

Döviz piyasasında, bir tarafın anlaşma yaptığı karşı tarafa ileri tarihte yapmak zorunda olduğu, olgunlaşmamış vadeli işlem veya cari işlemden kaynaklanan ödeme yükümlülüğüdür.

Tür borcu nedir?

aa) Tür (Nevi) Borcu – Parça Borcu Ayrımı: Verme borcunun konusu olan edim özel niteliklerine göre yeter derecede belirlenmiş bir şey ise, parça borcundan (ferden belirli borçtan); borcun konusu ferden değil de sadece türü (cinsi = nevi) belirtilmek suretiyle miktar olarak belirlenmiş ise tür borcundan söz edilir.

Tasarruf işlemi ne demek?

Tasarruf işlemi, bir hakkı doğrudan doğruya etkileyerek onu devreden, sınırlayan, sona erdiren veya onun içeriğini değiştiren işlemdir. Tasarruf işlemiyle işlemi yapan tarafın malvarlığının aktif kısmı azalırken malvarlığında yer alan hak işlemden doğrudan etkilenir.

Toplam yükümlülük nedir?

Toplam Yükümlülükler bir şirketin sorumluluklarıdır. Alacaklılara ve tedarikçilere olan borçların yanı sıra, gelecekteki satışlar veya gelecekte yapılacak hizmetler için önceden alınan sözleşmeleri, fonları veya hizmetleri içerir.

Yükümlülük ve sorumluluk aynı mı?

Sorumluluk alınır; bireyin arzusuna, amacına ve beklentisine tabidir. Buna karşılık yükümlü olunur; yükümlülük zaruret ifade eder. Sorumluluklardan kaçılabilir, yükümlülüklerden ise kaçılamaz.

Emre hak ne demek?

(ﺍﻣﺮﺣﻖ) i. (Ar. emr “emir” ve Ḥaḳḳ “Allah” ile emr-i Ḥaḳḳ) “Allah emri, tanrı buyruğu” Ölüm.

Borç türleri nelerdir?

Borcu, bireysel, kurumsal ve kamusal olarak üç grupta inceleyebiliriz.:
  • Bireysel borçlar: Kişilerin başka kişilerden, kurumlardan ya da bankalardan aldıkları borçlar bu kategoriye dahildir.
  • Kurumsal borçlar: Kurumların başka kurumlardan, bireylerden ya da finans kurumlarından aldıkları borçlardır.
Daha fazla öğe...

Edim kavramı nedir?

Edim veya eylem, bireyin herhangi bir alandaki gözlemlenebilen davranışıdır. Eğitim bağlamında edim, öğrencinin derslerde yaptıklarıdır. Öğrencinin herhangi bir soruya verdiği yanıt, ürettiği herhangi bir şey, arkadaşlarıyla ya da öğretmenle olan etkileşimi onun edimidir.

Alım satım sözleşmesi ne tür bir hukuki işlemdir?

Örneğin, alım-satım sözleşmesi borçlandırıcı bir işlemdir. Satıcının borcu satılan malın mülkiyetini alıcıya geçirmektir; alıcının borcu da, satış bedelini satıcıya ödemektir.