Motorlarda yıldız üçgen bağlantı nedir neden yapılır?

İçindekiler:

  1. Motorlarda yıldız üçgen bağlantı nedir neden yapılır?
  2. Yıldız üçgen kontaktör seçimi nasıl yapılır?
  3. Kontaktör seçimi neye göre yapılır?
  4. Kaç kW motor üçgen bağlanır?
  5. Yıldız tipi motor nasıl çalışır?
  6. Motor neden fazla akım çeker?
  7. Asenkron motor neden fazla akım çeker?
  8. Motorun Yandiğini nasıl anlarız?
  9. Yanık motor nasıl ölçülür?
  10. Hipot testi nasıl yapılır?
  11. Surge testi nedir?
  12. Dielektrik dayanımı ne demek?
  13. Dielektrik sabiti nelere bağlıdır?
  14. Dielektrik mukavemet nedir?
  15. Delinme gerilimi ne demek?

Motorlarda yıldız üçgen bağlantı nedir neden yapılır?

Yıldız-üçgen yol vermenin amacı; motoru kalkış anında yıldız bağlı çalıştırmaktır. Kalkışını tamamlayan motoru 5 -10 saniye gibi bir zamanda normal bağlantısı olan üçgen bağlantıya geçirmektir. ... Yıldız-üçgen yol vermenin kusursuz olması için motorun yük momentinin, yıldız bağlamadaki motor momentinden büyük olmamalıdır.

Yıldız üçgen kontaktör seçimi nasıl yapılır?

Yıldız kontaktörü ise motor gücünün üçte biri olacak şekilde seçilir. bu duruma göre ana hattan ve üçgen hattından 72/1,73 = 41 A akım geçer ki termik değeri de buna yakın bir değer seçilmelidir. Kontaktör de tabi ki bu akıma göre seçilmelidir. Yani P = 37/1,73 = 22 kW a uygun ana ve üçgen kontaktör seçilmelidir.

Kontaktör seçimi neye göre yapılır?

Ana kontaklardan geçirilecek güç (kW) ve akım (Ie) Kullanılacak yükün akımına veya gücüne göre uygun kontaktör belirlenmelidir. Eğer yükün akımı kontaktörün taşıyabileceği akımından büyükse kontaktör zamanla aşınacak ve kontakları yapışacaktır. Bu durum da yük için tehlikeli sonuçlar doğuracaktır.

Kaç kW motor üçgen bağlanır?

Üç Fazlı Asenkron Motorların Üçgen Bağlanması ►4 kW'tan büyük güce sahip üç fazlı asenkron motorlarda uygulanan üçgen bağlamada stator sargıları birbirine seri bağlanır. ►Daha sonra üç sargının seri olarak bağlandığı noktalara R-S-T uygulanır.

Yıldız tipi motor nasıl çalışır?

Bu motor türünde tüm piston kolları tek biyel muylusuna (resimde piston kollarının bağlı olduğu ortadaki döner kısım) bağlı olarak çalışırlar. Yıldız tip motorlarda ateşleme aralığının düzgün olabilmesi için; 4 zamanlıları tek sayıda, 2 zamanlıları çift sayıda silindirli olarak yapılır.

Motor neden fazla akım çeker?

Motorun sık durma ve kalkış yapması halinde, stator veya rotor sargılarında ısının artması. Şebeke frekansındaki aşırı dalgalanmalar sonucu, motorun fazla akım çekmesi. Soğutuculu motorlarda, soğutma düzeninin çalışmaması sonucu, özellikle çevre sıcaklığı fazla ise, stator ve rotordaki ısının artması.

Asenkron motor neden fazla akım çeker?

İlk anda rotor dönmediğinden zıt EMK en küçük değerindedir ve bu nedenle motor Şebekeden en büyük akımı çeker. ... Rotor dönmeye başlayınca stator döner alan hızı (ns) ile rotor hızı (nr) arasındaki fark azalmaya başlar.

Motorun Yandiğini nasıl anlarız?

Üye. ölçü aleti yanıltabilir seri lamba ile daha sağlıklı anlarsın, eğer seri lamba bobin uçlarını ölçümlerinde kızarık yanarsa sargılar sağlamdır, parlak yanarsa sargılar yanıktır, gövde ile bobin uçları kontrolünde parlak yada kızarık yanarsa yine sargılar yanık demektir.

Yanık motor nasıl ölçülür?

Problardan biri motor gövdesine tutulduğunda; diğer ucu, köprülerini sökmüş olduğun altı uca tek tek değdirdiğinde megaohm değeri okumalısın. Ohm değeri motorun yanık olduğunu gösterir. Kiloohm varsa (motor su almış olabilir )sargıları kurutur tekrar denersin.

Hipot testi nasıl yapılır?

Hipot Testi Uygulaması Test için gerekli kablolar bağlanır. İkiden fazla bağlantı kontağı varsa bir tanesine yüksek voltaj kablosu, diğerleri de eksi veya nötr hatta bağlanır. Yalıtım yeterli ise iki iletken arasında büyük bir potansiyel fark uygulanması küçük bir akım geçişine neden olur.

Surge testi nedir?

SURGE testi bobinin giriş ve çıkış ucuna uygulanan yüksek gerilim testidir. Bu şekilde bobin spirleri arasındaki izolasyon problemleri tespit edilir. Bobine verilecek yüksek voltajın, nüveyi doyuma götürmemesi için ve fazla akım çekmemesi için yüksek frekanslı olarak uygulanmaktadır.

Dielektrik dayanımı ne demek?

Dielektrik dayanım, malzemenin dielektrik bir arıza göstermesi için gereken maksimum voltaj değeridir. Bir malzemenin dielektrik dayanımı ne kadar yüksek olursa, yalıtkan olarak kalitesi o kadar iyi demektir.

Dielektrik sabiti nelere bağlıdır?

Dielektrik katsayısı (dielektrik sabiti), ortamın geçirgenliğinin, boş alanın geçirgenliğine oranı olarak tanımlanabilir. Geçirgenlik, bir malzemenin bir elektrik alan üzerindeki etkisini tanımlayan kalitedir. Geçirgenlik ne kadar yüksekse, malzeme o alanda oluşturulan alanı azaltmak için o kadar fazla eğilim gösterir.

Dielektrik mukavemet nedir?

Dielektrik dayanım, bir malzemenin yalıtkan olarak elektriksel gücünün bir ölçüsüdür. Dielektrik dayanım, malzemenin dielektrik bir arıza göstermesi için gereken maksimum voltaj değeridir. Bir malzemenin dielektrik dayanımı ne kadar yüksek olursa, yalıtkan olarak kalitesi o kadar iyi demektir.

Delinme gerilimi ne demek?

Delinme Dayanımı:Yalıtkan malzemenin delinmeye başladığı gerilim, o malzemenin delinme dayanımıdır. Atlama:YG nakil hatlarında işletme gerilimi üzerine çıkıldığında izolatörler delinmeye zorlanır.Eğer izolatörlerin delinme dayanımları yeterli ise hava delinerek hattan direğe doğru bir boşalmaya olayı gerçekleşir.