Pankromatik görüntü ne demek?

İçindekiler:

  1. Pankromatik görüntü ne demek?
  2. Uzaktan algılama sınıflandırma nedir?
  3. Kontrollü sınıflandırma nedir?
  4. Radyometrik kalibrasyon nedir?
  5. Bant oranlama nedir?
  6. Görüntü zenginleştirme nedir?
  7. Piksel tabanlı sınıflandırma nedir?
  8. Piksel çözünürlük ne demek?
  9. Atmosferik düzeltme nedir?
  10. Kontrast iyileştirme nedir?
  11. Konumsal çözünürlük nedir?
  12. Multispektral ne demek?
  13. Multispektral görüntüleme nedir?
  14. Yüksek çözünürlük kaç piksel?
  15. 16K kaç piksel?
  16. 800x600 çözünürlük nedir?
  17. Bit derinliği kaç olmalı?

Pankromatik görüntü ne demek?

Pankromatik görüntü, elektromanyetik spektrumun geniş bir bölümünden yansıyan enerjiyi ölçebilen algılayıcılar tarafından elde edilir. Pankromatik algılayıcılar için bantlar, spektrumun görünen ile yakın kızıl ötesi bölümünü içerirler ve bunların verileri siyahbeyaz görüntü olarak oluşurlar.

Uzaktan algılama sınıflandırma nedir?

Uzaktan algılamada sınıflandırma, genel olarak nesnelerin farklı spektral yansımalarına dayandırılır. Her piksel için değişik bantlardaki değerler esas alınarak, belirlenen bir matematiksel işlem sonucu o pikselin ait olduğu sınıf bulunur.

Kontrollü sınıflandırma nedir?

Kontrollü sınıflandırma, kullanıcının kontrolünde uygulanan bir yöntemdir. Bu sınıflandırmada kullanıcı önceden görüntü üstünde bilinen örnek sınıflar (bilgi sınıfları) belirler. Belirlenen örnek sınıflara “eğitim kümesi (training area)” denir. Daha sonra bu bölgelerin spektral ayırt edilebilirliği incelenir.

Radyometrik kalibrasyon nedir?

Dünyamızın yörüngesine yerleştirilen uydular birçok farklı amaçla, en çok da haberleşme ya da yer gözlem amacıyla kullanılıyor. ... Yer gözlem uydularının gönderdiği sayısal verilerin yeryüzündeki fiziksel parlaklık ile ilişkilendirilmesi “mutlak radyometrik kalibrasyon” adı verilen bir yöntemle yapılır.

Bant oranlama nedir?

Bir materyali belirginleştirmek için bant oranlaması, belirli bir spektral aralıkta materyalin yüksek yansıma gösterdiği bantı , düşük yansıma gösterdiği banta bölerek yapılır. ... Bant oranlaması yöntemi ile materyallerin bu spektral özellikleri kullanılarak çevrelerine göre ile daha belirgin hale getirilebilir.

Görüntü zenginleştirme nedir?

Görüntü zenginleştirme, farklı mekansal, spektral ve zamansal görüntü özellikleri biraraya getirilerek bu görüntülerden yüksek mekansal ve spektral özelliklere sahip yeni bir görüntü elde etme yöntemidir. Yöntemin ana amacı, görüntü analizlerine (görüntü sınıflandırması, bölütleme, değişim belirleme vb.)

Piksel tabanlı sınıflandırma nedir?

Piksel tabanlı sınıflandırma sadece piksellerin istatistiksel analizine dayandığından, pikselleri segmentasyon aşamasında gruplandırarak bu segmentlerin renk, sıklık ve komşuluk gibi birçok özelliğini kullanan nesne tabanlı sınıflandırma yöntemi tematik sınıf için daha anlamlı ve olumlu sonuçlar vermiştir.

Piksel çözünürlük ne demek?

Piksel, dijital ekranlarda bir ölçü birimi olarak kullanılmaktadır. Bir ekranın yatay ve dikey eksenlerde sahip olduğu piksel sayısına çözünürlük denir. 1920 x 1080 çözünürlük değerine sahip bir ekranda; 1920 yatay eksendeki pikselleri, 1080 ise dikey eksendeki pikselleri ifade etmektedir.

Atmosferik düzeltme nedir?

Uydulardan elde edilen görüntüler, radyasyonun dünya yüzeyi tarafından emilimi, saçılması ya da atmosferik partiküller nedeniyle etkilenmektedir. Diğer bir değişle, atmosferik düzeltme, yüzey yansımalarının bahsi geçen etkilerden arındırılması işlemidir.

Kontrast iyileştirme nedir?

Dinamik kontrast (Dynamic contrast): Bazen "kontrast iyileştirme" olarak da anıla bu işlev, koyu alanları daha koyu, parlak alanları daha parlak yapıyor. Bu sayede resmin biraz daha "öne çıkmasını" sağlayabilseniz de, çoğu zaman siyah ve beyazları ezerek detayları azalatmış olacaksınız.

Konumsal çözünürlük nedir?

Kısaca konumsal çözünürlük, görüntüyü oluşturan piksellerin boyutlarıdır. Konumsal çözünürlüğü de kendi arasında; 1- Düşük çözünürlüklü görüntüler 2- Orta çözünürlüklü görüntüler ve 3- Yüksek çözünürlüklü görüntüler olmak üzere üçe ayırmak mümkündür. olarak sıralanabilir.

Multispektral ne demek?

Drone ile Multispektral görüntü Çok objektifli kameralar: Değişik film-filtre kombinasyonları ile aynı geometrik noktadan aynı anda, elektromanyetik spektrumun çeşitli dalga boylarını içeren fotoğrafların elde edildiği kamera sistemleridir.

Multispektral görüntüleme nedir?

Multispektral kameralar, Ultrviyole (Morötesi) uygulamalar için en uygun kamera tipidir, aynı anda farklı dalga boylarını yazılım ile birleştirerek, objenin gözle görülmeyen tüm üst katmanları daha belirgin hale gelmektedir. Hedeflenen görme prosesi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Yüksek çözünürlük kaç piksel?

Çözünürlük. Ultra Yüksek Çözünürlük olarak tanımlanabilecek iki çeşit çözünürlük vardır: 4K UHDTV (2160p) 3840 × 2160 (8.

16K kaç piksel?

Sürprizi sona saklayarak sizi 16K televizyon haberleriyle baş başa bırakalım. 8K televizyonların prototiplerinin ortaya çıktığı günümüzde 16K'nın araştırmalarına başlanmış durumda. 8K'yı fotoğraf diliyle 32 megapiksel, 16K televizyonu ise 128 megapiksel olarak tanımlamak mümkün. Böyle bir ekranı hayal bile etmek güç.

800x600 çözünürlük nedir?

Çözünürlük görüntüyü oluşturan çok küçük kareciklerin sayısını belirtir. Örneğin 1024 x 768 gibi gösterilebilir. ... Görüntü standartları çözünürlük değerlerini gösteren kısaltmalardır, XGA 1024x768, WXGA 1280x720, SVGA 800x600 çözünürlük olduğunu ifade eder.

Bit derinliği kaç olmalı?

1 bit derinliği olan görüntünün piksellerinin iki olası değeri vardır: siyah-beyaz. 8 bit derinliği olan görüntünün 28 veya 256 olası değeri vardır. Bit derinliği 8 olan Gri Tonlama modundaki görüntülerin 256 olası gri değeri vardır. RGB modundaki görüntüler üç renk kanalından oluşur.