Jinekolojik muayene zor mu?

İçindekiler:

  1. Jinekolojik muayene zor mu?
  2. Jinekolojik muayene hangi durumlarda yapılır?
  3. Jinekoloji muayene nedir?
  4. Alttan muayenede neler belli olur?
  5. Jinekolojik muayene acı verir mi?
  6. Vajinal kontrol nedir?
  7. Kadın doğum alttan muayene ne zaman yapılır?
  8. Yumurtalık kisti muayenesi ne zaman yapılır?
  9. Jinekolojik muayene kızlık zarına zarar verir mi?
  10. Alttan muayenede tüpler görülür mü?
  11. Kızlık zarı muayenesinde doktor yanılabilir mi?
  12. Vajinal muayene anestezi ile olur mu?
  13. Adetliyken doktor alttan muayene eder mi?
  14. Vajinal muayene ne demek?
  15. Vajinal mantar muayenesi nasıl yapılır?
  16. Çatı muayenesinden sonra ağrı olur mu?

Jinekolojik muayene zor mu?

Vajinal muayene (alttan muayene) ağrılı mıdır? Jinekolojik vajinal muayanene ağrısız bir muayene metodudur. Ancak hem bölgenin mahrem bir bölge olması hemde kadınların duruma psikolojik yaklaşımları muayeneyi bir sorun haline dönüştürebilmektedir. Vajina etrafındaki kaslar son derece orgazm esnasında istemsiz kasılır.

Jinekolojik muayene hangi durumlarda yapılır?

Gerekli olan her durumda ve özellikle de acil durumların aydınlatılabilmesi için kanamalı olunan durumlarda da dahil her zaman jinekolojik muayene yapılabilir. Jinekolojik muayene esnasında doktorunuzun sizden beklediği, sorulara açık ve net cevap vermeniz ve sağlığınızı ilgilendiren ayrıntıları gizlememenizdir.

Jinekoloji muayene nedir?

Jinekolojik muayene,kadın vücudunun vajina kısmına yapılan muayenedir. Bu muayeneyi, tüm bayanların hiçbir sağlık sorunu olmasa da yılda bir kere olmak üzere, kontrol amaçlı yaptırması gerekmektedir. Jinekolojik muayene ile herhangi bir şikayet oluşturmayan birtakım rahatsızlıkların erken tanısı sağlanmaktadır.

Alttan muayenede neler belli olur?

Alttan muayenenin ilk aşaması Gözle görülür bir lezyon var mı, varsa nerede olduğu mutlaka not edilir. Bunun yanında iç dudaklar tutulup aralandığında idrar çıkış deliği (üretra),klitoris ve kızlık zarı görünür hale gelir.

Jinekolojik muayene acı verir mi?

Eğer hasta ilk kez jinekolojik muayeneye gidecekse özellikle vajinal spekulum muayenesi sırasında kendini rahatlatana kadar bir miktar acı hissedebilir. Uzun süredir cinsel ilişkiye girmediyse de cihazın rahim kontrolü sırasında daha derinlere itilmesiyle bir rahatsızlık ve acı duyabilir.

Vajinal kontrol nedir?

Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir. Ancak daha net bir şekilde iç genital organların değerlendirilmesi için vajinal ultrason ya da diğer bir adıyla alttan yapılan ultrason gereklidir.

Kadın doğum alttan muayene ne zaman yapılır?

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37 haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.

Yumurtalık kisti muayenesi ne zaman yapılır?

Jinekolojik muayene genellikle adet kanamasının olmadığı bir zamanda gerçekleştirilir. Fakat bazen yumurtalık kisti kontrolü vb açısından bizzat adet dönemi de tercih edilir.

Jinekolojik muayene kızlık zarına zarar verir mi?

Kızlık zarı dışarıdan bakınca görünmeyen bir yapıdır. Hasta jinekolojik muayene koltuğunda iken küçük dudaklar aralanarak yapılan son derece basit, sadece gözlemlemeye dayanan bir muayene şeklidir. Her hangi bir alet kullanılmaz, içeriye bir şey ilerletilmez. Bu muayene ile kızlık zarına kesinlikle zarar verilmez.

Alttan muayenede tüpler görülür mü?

Pelvis (alt karın) ile ilgili: Pelviste yani karnın rahim ve yumurtalıkların bulunduğu alt kısmında bulunan sıvı ve kitleler ultrasonda görülebilir. Pelviste bulunan organlardan (rahim, yumurtalık, barsaklar, tüpler..) kaynaklanan kitleler izlenebilir.

Kızlık zarı muayenesinde doktor yanılabilir mi?

Kızlık zarı kontrolü muayenesinde doktor görsel değerlendirme ile yapar. Kızlık zarı kontrolünde yanılma payı (%0,1 in altında) neredeyse yok denecek kadar azdır. Çok nadiren ufak bir kenar zedelenmesi doğal çentikli kızlık zarı ile karışabilir. Ancak tecrülebli bir hekim bunu kolaylıkla fark edecektir.

Vajinal muayene anestezi ile olur mu?

Anestezi Altında Alttan Jinekolojik Muayene Yani anestezi doktoru tarafından hasta kısa süreli olarak uyutulabilir. Sedasyon altında muayene, muayenehane koşullarında yapılabilmektedir.

Adetliyken doktor alttan muayene eder mi?

Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadan dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.

Vajinal muayene ne demek?

Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir. Ancak daha net bir şekilde iç genital organların değerlendirilmesi için vajinal ultrason ya da diğer bir adıyla alttan yapılan ultrason gereklidir.

Vajinal mantar muayenesi nasıl yapılır?

Öncelikle akıntıdan ince pamuklu çubuklar yardımı ile akıntıdan örnek alınarak laboratuara yollanır ve etken mikroorganizma saptanmaya çalışılır. Ultrason muayeneleri de vajinal yoldan değil, karından yapılır. Bakirelerin yapılan jinekolojik muayeneleri elbetteki kızlık zarlarına zarar verilmeyecek şekilde yapılır.

Çatı muayenesinden sonra ağrı olur mu?

Çatı muayenesi ağrılı bir muayene değildir. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene yapılabilir.