Musahiplik nedir ve hangi olaya dayandırılır?

İçindekiler:

  1. Musahiplik nedir ve hangi olaya dayandırılır?
  2. Musahiplik uygulaması nedir?
  3. Din Kültürü Musahiplik Nedir?
  4. Ayini Cem türleri nelerdir?
  5. Alevilik'te musahiplik ne demektir?
  6. Alevilik'te yol kardeşliği Ahiret Kardeşliği ve kardeş tutma ne anlama gelir?
  7. Cem nasıl yapılır Alevilik?
  8. Cem Erkani baskani kim yapar?
  9. Dardan indirme ne demek?
  10. Alevilik'te Musahiplik Nedir?
  11. Alevilik Bektaşilikteki hangi geleneğin ortaya çıkmasında etkili olmuştur?

Musahiplik nedir ve hangi olaya dayandırılır?

Cevap: Musahiplik iki Alevi-Bektaşi ailenin kardeş olmasıdır. Hz. Muhammed ve Hz. Ali arasındaki olaya dayandırılır.

Musahiplik uygulaması nedir?

Aleviliğin en önemli erkânlarından biri olarak görülen musahiplik erkânı, sıhriyet (kan bağı) ilişkisine dayanmayan ve tamamen gönül bağıyla kurulan bir kardeşlik ikrarıdır. Alevilik inancına intisap etmiş bir birey (talip) bu erkâna uymak ve kendisine 'ahretlik' denilen bir musahip tutmak zorundadır.

Din Kültürü Musahiplik Nedir?

Musahiplik, kelime itibarıyla dünya ve ahiret (yol) kardeşliği anlamına gelmektedir. Hem madden, hem de, manen yani inanç boyutunda kardeş demektir. Musahipler birbirinin günah ve sevabından sorumludurlar. Etle tırnak gibi bir birine bağlıdır.

Ayini Cem türleri nelerdir?

Cemin işlevine göre çeşitleri vardır. Görgü Cemi, Abdal Musa (Birlik) Cemi, Adak Cemi, Düğün Cemi, Dar Cemi, Hızır Cemi, Muharrem Cemi, Nevruz Cemi, Saya Cemi diyebileceğimiz ve ihtiyaca göre yapılan Cem çeşitleri bulunmaktadır.

Alevilik'te musahiplik ne demektir?

Musâhip veya müsâhip, Alevilikte özel bir dinî tören ile atanan ve kişinin hem dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı kabul edilen kimse. Kelime Arapça "sahiba" (dostluk) kökünden gelir.

Alevilik'te yol kardeşliği Ahiret Kardeşliği ve kardeş tutma ne anlama gelir?

Alevilikte talibin (yola girmeye istekli, isteyen), rehberin (yol gösterici) önderliğinde, pir (yaşlı önder, öğütleyici) ya da mürşit (irşat eden, aydınlatıcı, uyarıcı) huzurunda ikrar verme töreninden geçmesine “kardeşlik tutma, musahip kardeşi olma, nasip alma” denmektedir.

Cem nasıl yapılır Alevilik?

Cem töreninde on iki imam zikredilir ve Hz. Muhammed'in miraç olayı anlatılır. Kırklar cemaati taklit edilir ve halka namazı kılınır. Ayn-i Cem'in önemli bölümlerinden biri de zakirin bağlama(saz) çalıp ilahiler okuduğu, deyiş ve nefeslerle yürüttüğü semahtır.

Cem Erkani baskani kim yapar?

Muhammed, Hz. Ali ve Hacı Bektaş Veli'yi temsil Cem erkânının başkanlığını yapar.

Dardan indirme ne demek?

Dârdan indirme cemi, Alevi-Bektaşi geleneğinde Hakk'a yürüyen bir kişinin, yakınları aracılığıyla geride kalanlarla helalleşmesi, onların rızasını alması temeline dayalı bir cemdir.

Alevilik'te Musahiplik Nedir?

Musâhip veya müsâhip, Alevilikte özel bir dinî tören ile atanan ve kişinin hem dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı kabul edilen kimse. Kelime Arapça "sahiba" (dostluk) kökünden gelir.

Alevilik Bektaşilikteki hangi geleneğin ortaya çıkmasında etkili olmuştur?

Bektaşi tarikatının kökenini oluşturan Babaîler ve Rum Abdalları gibi popüler sufi zümreler Babaî geleneği içinde yetişmiştir. Bu gelenek veli kültü üzerinden şekillenmiş tasavvuf merkezli bir dindarlık ortaya koyuyordu.