Mama Hatun Türbesi hangi beylik ya da devlet döneminde yapılmıştır?

İçindekiler:

  1. Mama Hatun Türbesi hangi beylik ya da devlet döneminde yapılmıştır?
  2. Mama Hatun hangi beylik?
  3. Mama Hatun Kervansarayı ne amaçla yapılmıştır?
  4. Saltukluların yaptığı eserler nelerdir?
  5. Baba Hatun Türbesi ne zaman yapıldı?
  6. Saltuklular nerede kim tarafından kuruldu?
  7. Sultan Sencer Türbesi hangi devlete aittir?
  8. Saltuklular kim tarafından kuruldu?
  9. Saltuklular hangi devlete bağlandı?
  10. Sultan Ahmet Sencer'in türbesi nerede?
  11. Islam mimarisinin ilk turbesi hangi devlet?

Mama Hatun Türbesi hangi beylik ya da devlet döneminde yapılmıştır?

Saltuklu dönemine ait olan türbenin, 1192 yılında ölen Saltuklu Erzurum sahibesi Mama Hatun için yaptırılmıştır. Mimarı Ahlatlı Ebul-nema bin Mufad-dalü`l-Ahval`dır.

Mama Hatun hangi beylik?

Kümbet, kervansaray, hamam ve camiden oluşan Mama Hatun Külliyesi, Erzurum ve çevresinde hüküm süren Saltuklu Beyliği'nin başına 587'de (1191) geçen II. İzzeddin Saltuk'un kızı Mama Hatun tarafından Erzurum-Erzincan kervan yolu üzerinde Tercan'da (eski adı Mamahatun) yaptırılmıştır.

Mama Hatun Kervansarayı ne amaçla yapılmıştır?

Erzincan Tercan İlçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi, 1192'de ölen Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Mama Hatun Saltuklu Beyliğinin başına ll91'de geçen II.İzzeddin Saltuk'un kızıdır. ... Sarıya yakın kesme taştan iki ayrı bölüm halindeki türbe, son derece itinalı bir işçilikle yapılmıştır.

Saltukluların yaptığı eserler nelerdir?

Saltuklu beyleri, kültüre, sanata ve mimari eserlere çok önem vermişler ve sahip oldukları yerlerde çeşitli mimari eserler yaptırmışlardır. Melik Gâzi; Kale Camii ve Tepsi Minareyi inşa ettirmiştir. 1179'da inşa edilen Erzurum Ulu Camii'ni Nâsıreddin Muhammed yaptırmıştır.

Baba Hatun Türbesi ne zaman yapıldı?

Babacı Hatun Türbesi gibi, 11. yüzyıl yapılarının kubbe örtüsü dilimli, yıldızvari prizmal külah mimari özelliklerini taşımaktadır. Bu sebeple türbe 11. yüzyıl yapısı olarak tarihlendirilmektedir.

Saltuklular nerede kim tarafından kuruldu?

Saltuklu Beyliği, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Büyük Selçuklu Devleti komutanlarından, Ebulkasım Saltuk Bey'in 1071 yılında kurduğu, merkezi Erzurum olan Anadolu Türk Beyliği'dir.

Sultan Sencer Türbesi hangi devlete aittir?

Sultan Sencer türbesi, Büyük Selçuklu Sultanı Sencer'in Türkmenistan'ın Merv şehrinde bulunan türbesi. Büyük Selçuklular´da iki katlı olan kümbet adı verilen yapılardan farklı olarak tek katlı inşa edilmiştir.

Saltuklular kim tarafından kuruldu?

Saltuklu Beyliği, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Büyük Selçuklu Devleti komutanlarından, Ebulkasım Saltuk Bey'in 1071 yılında kurduğu, merkezi Erzurum olan Anadolu Türk Beyliği'dir.

Saltuklular hangi devlete bağlandı?

Böylece Anadolu'da kurulan ilk devletlerden biri son bulmuş ve Doğu Anadolu'nun büyük bir bölümü Türkiye Selçukluları'nın hakimiyetine girmiştir. Saltuklular Beyliği kuruluşundan itibaren Büyük Selçuklu Devleti'ne tâbi bir devlet olmuştur.

Sultan Ahmet Sencer'in türbesi nerede?

Ahmed Sencer Türbesi, Merv, Türkmenistan Ahmed Sencer/Defnedildiği yer

Islam mimarisinin ilk turbesi hangi devlet?

Orta Asya'da inşa edilen ilk türbe özelliğini taşıyan,Özbekistan'ın Buhara kentindeki İsmail Samani Türbesi, gerek yapım şekli gerekse kullanılan malzemelerden ötürü kendi sınıfındaki mimari biçimin öncüsü olmuş.