Epilepsi ilacı neye yarar?

İçindekiler:

  1. Epilepsi ilacı neye yarar?
  2. Epilepsi ilaçları nöbeti tetikler mi?
  3. Epilepsi ilacı birden kesilirse ne olur?
  4. Epilepsi hastalarına neler zararlı?
  5. Epilepsi ilaç tedavisi ile geçer mi?

Epilepsi ilacı neye yarar?

Epilepsi esas olarak antiepileptik ilaçlarla (AEİ), yani epilepsi nöbetlerini önleyici ilaçlarla tedavi edilir. Ancak, bu ilaçlar altta yatan nedeni ortadan kaldırmaz; sadece kullanıldıkları sürece nöbet sıklığını azalttıkları ya da ortadan kaldırdıkları bilinmektedir.

Epilepsi ilaçları nöbeti tetikler mi?

Tüm epilepsi hastalarının dikkat etmesi gereken nöbetlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilecek tetikleyici faktörler şöyle sıralanabilir. Antidepresan, antipsikotik, bazı antialerjik ilaçlar, grip ilaçları ve bazı antibiyotikler eyindeki nöbet eşiğini düşürür, yani nöbetin daha kolay ortaya çıkmasını sağlarlar.

Epilepsi ilacı birden kesilirse ne olur?

O şartlar yerine gelmedikten sonra ilaç kesilirse sık nöbet, üst üste nöbet hatta bilinç açılmadan sürekli büyük nöbet geçirip ölüme varacak kadar nöbet ortaya çıkabilir. En sık nöbetlerin, tekrar eden üst üste nöbetlerin sebebi ilaç kesimidir. Yani hastanın kendi kendine ilacı kesmesidir.

Epilepsi hastalarına neler zararlı?

Alkol ve çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebildiği için uzak durulması gerekir. Greyfurt ve nar gibi meyveler epilepsi ilaçlarıyla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

Epilepsi ilaç tedavisi ile geçer mi?

Tedavisi nasıl planlanır? Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların %70-80'i, bazı epilepsi türlerinin ise %95-100'ü epilepsi ilaçları ile tam olarak iyileşmektedir. Hastaların %20-30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilir veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilir.