Ahmet Yesevi eserlerini hangi dilde yazmıştır?

İçindekiler:

  1. Ahmet Yesevi eserlerini hangi dilde yazmıştır?
  2. Ahmet Yesevi Kimdir Kısaca Hayatı?
  3. Hoca Ahmet Yesevi'nin halifeleri kimlerdir?
  4. Lokman Perende Hoca Ahmet Yesevi'nin halifesi midir?
  5. Hacı Bektaş Veli yi Anadolu'ya gönderirken Ahmet Yesevi ona ne söylemiştir?

Ahmet Yesevi eserlerini hangi dilde yazmıştır?

Ahmed Yesevî'nin Dîvân-ı Hikmet ve Fakrnâme adlı eserlerinden bahsedilmektedir. Dîvân-ı Hikmet'in ve dolayısıyla Ahmed Yesevî'nin dili, Kutadgu Bilig'in yazıldığı ve müellifi Kaşgarlı Mahmud'un -Türkçenin en yüksek şekli kabul ettiği- “Hakaniye Lehçesi”, yani Karahanlı Türkçesi olmalıdır.

Ahmet Yesevi Kimdir Kısaca Hayatı?

Ahmet Yesevi, 1093 yılında bugünkü Kazakistan'ın Çimkent şehrinin doğusundaki Sayram kasabasında doğmuştur. Tam adı Ahmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî'dir. ... Burada yoğun bir tasavvuf eğitimi alan Yesevi, Şeyhin dört halifesinden üçüncüsü olmuş ve ilk ikn yerine geçmiştir.

Hoca Ahmet Yesevi'nin halifeleri kimlerdir?

Ahmed Yesevi'nin ardından irşad alan halifeler sırasıyla şöyledir: Mansur Ata, Harezmli Said Ata, Süleyman Hakim Ata, Abdülmelik Ata, Tac Hace, Zengi Ata, Uzun Hasan Ata, Seyyid Ata, Sadr Ata, ve Bedr Ata.

Lokman Perende Hoca Ahmet Yesevi'nin halifesi midir?

Hoca Ahmed Yesevî'nin halifelerinden Şeyh Lokman, Horasan mıntıkasında meşhur olmuştu. Dedesi, Hacı Bektaş'ı, Şeyh Lokman'a öğrenci olarak verdi.

Hacı Bektaş Veli yi Anadolu'ya gönderirken Ahmet Yesevi ona ne söylemiştir?

Hacı Bektaş Veli'nin Ahmed Yesevî tarafından Anadolu'ya yüce bir görevle gönderilişi de sözünü ettiğimiz Vilâyetnâme (Menakıb-ı Hacı Bektaş Veli) isimli aynı eserde şu cümleler ile anlatılmıştır: "Ahmed Yesevî'nin başında bir zira uzunluğunda bir elif-i taç* vardı.