Tüketici dayanışma hattı ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Tüketici dayanışma hattı ne işe yarar?
  2. Alo 175 Tüketici Danışma Hattı ne demektir?
  3. Tüketici Hakem Heyeti nelere bakar?
  4. Tüketici hakları nasıl şikayet edebilirim?
  5. Tüketici mahkemesi için nereye başvurulur?
  6. 6502 sayılı kanun nedir?
  7. Tüketici hakları mahkemesi hangi davalara bakar?
  8. Tüketici hakem heyeti başvurusu nereye yapılır?
  9. Tüketici mahkeme sonucunu nasıl öğrenebilirim?
  10. Tüketici Hakları kararı sonrası ne yapmalıyım?
  11. 6502 sayılı kanun diğer talepler nelerdir?
  12. Tüketici mahkemeleri ne yapar?
  13. Tüketici Hakları hakem Heyeti kararı nasıl uygulanır?

Tüketici dayanışma hattı ne işe yarar?

Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuş olan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattıtüketici vatandaşların karşılaşmakta oldukları sorunlar ile alakalı olarak çözüm yollarının sunulduğu bir hizmet merkezidir.

Alo 175 Tüketici Danışma Hattı ne demektir?

Alo 175 Tüketici Danışma Hattı ile tüketicilerin; insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan ürünleri ve firmaları da ihbar edebilmekte, sorunlarıyla ilgili bilgi alabilmektedir.

Tüketici Hakem Heyeti nelere bakar?

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir.

Tüketici hakları nasıl şikayet edebilirim?

BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.

Tüketici mahkemesi için nereye başvurulur?

Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri Nerededir? Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlıklar tarafından belirlenen binalardadır. Tüketici Mahkemeleri ise illerde Adliye binalarında bulunmaktadır.

6502 sayılı kanun nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve ...

Tüketici hakları mahkemesi hangi davalara bakar?

Tüketici mahkemesi, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik her türlü uygulamadan kaynaklanan davalara bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (6502 sayılı Kanun m.73/1). Tüketici mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde ilk derece mahkemesidir.

Tüketici hakem heyeti başvurusu nereye yapılır?

Tüketici, satın aldığı herhangi bir mal ya da hizmet kusurlu ya da ayıplı çıktığında, mağduriyetini gidermek için eğer ilgili firmayla çözüm bulamıyorsa, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilir.

Tüketici mahkeme sonucunu nasıl öğrenebilirim?

KARAR SONUCUNU NE ZAMAN VE NASIL ÖĞRENEBİLİRİM? Yaptığınız banka dışındaki tüm başvuruları e-devlet sistemindeki tüketici portalından takip edebilirsiniz. Kararınız belli olduktan sonra evinize tebligat yoluyla bildirim yapılacaktır.

Tüketici Hakları kararı sonrası ne yapmalıyım?

Tüketici Hakem Heyeti kararı tarafınıza tebliğ edildikten 15 gün sonra firmaya müracaat ederek kararın uygulanmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca doğrudan icra takibi de başlatabilirsiniz.

6502 sayılı kanun diğer talepler nelerdir?

- Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, - Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme, - İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme.

Tüketici mahkemeleri ne yapar?

Tüketici mahkemesi, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik her türlü uygulamadan kaynaklanan davalara bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (6502 sayılı Kanun m.73/1). Tüketici mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde ilk derece mahkemesidir.

Tüketici Hakları hakem Heyeti kararı nasıl uygulanır?

Hakem Heyeti her 15 günde bir (ayda iki defa) toplanarak gündeminde hazır olan tüketici başvurularını görüşür ve karara bağlar. Tüketici Hakem Heyetinden çıkan karar her iki tarafa tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz yolu açıktır.