Gebelikte tetanoz aşısı şart mi?

İçindekiler:

  1. Gebelikte tetanoz aşısı şart mi?
  2. Hamilelikte tetanoz aşısı zararlı mi?
  3. Hamilelikte tetanoz aşısı düşüğe neden olur mu?
  4. Tetanoz hamileliğin kaçıncı haftasında yapılır?
  5. Hamilelikte 2 doz tetanoz aşısı ne zaman yapılır?
  6. Hamilelikte tetanoz aşısı ağrısına ne iyi gelir?

Gebelikte tetanoz aşısı şart mi?

Özellikle gebelik döneminde tetanoz anne ve bebeğin yaşamını ciddi ölçüde tehdit edebilir. Bu nedenle anne ve bebeği korumak için tetanoz aşısı yapılması gerekir. Tetanoz aşısı olan anneden bebeğe geçen antikorlar hem gebelik döneminde hemde doğumdan sonra bebeği korur.

Hamilelikte tetanoz aşısı zararlı mi?

Tetanoz-difteri ve boğmaca aşılarının hamilelikte oldukça güvenli olduğu bilinmekte ve bu aşılar hamilelik sırasında önerilmektedir. Herhangi bir yan etkisi olmadığı ve bebekte doğumsal bir değişiklik yapmadığı görülmüş ve yıllardır kanıtlanmıştır.

Hamilelikte tetanoz aşısı düşüğe neden olur mu?

Bebeğe doğum sonrası döneminde de korunma sağlar. Bütün gebelerimizin tetanoz, difteri, boğmaca ve influenzaya karşı aşılanmaları gerekmektedir. Bu aşılar rahatça kullanılan, bebeğe zarar vermeyen ve düşüğe neden olmayan uygulamalardır.

Tetanoz hamileliğin kaçıncı haftasında yapılır?

Ortalama 18.20. haftada ilk doz tetanoz – difteri aşısı yapılır. İlk aşıdan 4 hafta sonra ikinci doz aşı yapılır. Başlangıç aşısından 6 – 12 ay sonra üçüncü doz aşı yapılır. Tetanoz – Difteri aşısı üzerinden 5 – 10 gün geçmiş ise rapel dozu önerilmektedir.

Hamilelikte 2 doz tetanoz aşısı ne zaman yapılır?

Hiç aşılanmamış gebelerin en az iki doz tetanoz aşısı almaları sağlanmalıdır. Daha önceden aşılanmamış bir kadın hamileliği sırasında tetanoz aşısı olmaya karar verirse ilk üç aydan sonra 4-8 hafta arayla toplam 2 doz aşı olmalıdır. İkinci doz doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmalıdır.

Hamilelikte tetanoz aşısı ağrısına ne iyi gelir?

Özellikle tetanoz aşısının tekrarlayan dozlarında bu reaksiyon daha sık gözlenmektedir. Bulgular genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir. Şikayetleri rahatlatmak için enjeksiyon yerine soğuk uygulama ve ağrı kesici olarak parasetamol alımı önerilmektedir.