Derdest dosya nedir?

İçindekiler:

  1. Derdest dosya nedir?
  2. Derdest ne demek?
  3. Derdest dest ne demek?
  4. Derdest dosya işlemleri nedir?
  5. Derdest süresi nedir?
  6. Derdest kamu davası ne demek?
  7. Hukuk hitam ne demek?
  8. Derdest hangi dil?
  9. Osmanlıca dest ne demek?
  10. Dava dosyasının ayrılması ne demek?
  11. Derdest olan dava ne demek?
  12. Dava ne kadar derdest kalır?
  13. Derdest takip ne demek?
  14. Derdestlik nedir HMK?
  15. Dosyanın hitam olması ne demek?
  16. Hitam hangi dil?

Derdest dosya nedir?

Derdestlik aynı davanın daha önceden açılmış ve devam eden halidir ve bu durum HMK'da artık bir dava şartı olarak belirtilir. ... Bir diğer anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz karar verilmemiş ve kesinleşmemiş anlamına gelmektedir.

Derdest ne demek?

Derdest etmek deyimi Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmıştır. Bu tanım şu şekilde ifade edilir: Hukuk açısından tehlikeli olan bir kişiyi yakalamak, ele geçirmek, tutmak veya Görülmekte olan, incelenmekte olan, ele alınmakta olan.

Derdest dest ne demek?

Farsçada -der eki, bir şeyin içinde ya da üzerinde anlamına gelirken dest kelimesi el demektir. Derdest sözcüğü ise birini alıp götürme, yakalama, zorla alıkoyma ve ele geçirme gibi anlamlara gelir.

Derdest dosya işlemleri nedir?

Derdest Dosya İşlemleri Kullanıcının yetkisi dâhilinde gerçekleştirmesi gereken işlerin, dosya ya da evrak bazında listelendiği ekrandır. Kişi kendisine gelen ve kendisinden gidecek olan tüm evrak ve dosyaları “İş Listesi” ekranında çeşitli sorgulama kriterlerine göre listeleyebilir.

Derdest süresi nedir?

Derdestlik, dava dosyası kapanana kadar devam etmekte olup; dava dosyasının herhangi bir sebep ile işlemden kaldırılması tarihinden 3 ay süre ile de devam edecektir.

Derdest kamu davası ne demek?

Derdest dava ise hakuksal anlam ifade içerecek şekilde bir davanın görülmekte olması yani bir diğer anlatımla davanın devam ediyor olması olarak tanımlanmaktadır. Görülmekte olan bir dava kapanana ya da kesin hüküm verilinceye kadar o dava derdest durumda kalır.

Hukuk hitam ne demek?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre hitam kelime anlamı olarak son bulma, bitme anlamlarına gelir. Varsa üzerinde bulunan harç veya benzeri borçların ödenerek dosyaların kapatılması anlamına gelen yazının ve istidanın sonunu mühürlemek anlamında hukuki terim olarak da kullanılır.

Derdest hangi dil?

Derdest kelimesi Farsça kökenlidir. - Derdest dava.

Osmanlıca dest ne demek?

(Çoğulu: Düsut) Dört bucaklı yastık ve elbise. Hile.

Dava dosyasının ayrılması ne demek?

Tefrik, temelde parçalara bölmek ya da ayırmak anlamına gelir. Genellikle hukukta kullanıldığında ise davaların ayrılması ve davalar ile ilgili işlemlere ayrı ayrı devam edilmesini ifade eder. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda yer alan bir terimdir.

Derdest olan dava ne demek?

Derdestlik aynı davanın daha önceden açılmış ve devam eden halidir ve bu durum HMK'da artık bir dava şartı olarak belirtilir. ... Derdest dava ise hakuksal anlam ifade içerecek şekilde bir davanın görülmekte olması yani bir diğer anlatımla davanın devam ediyor olması olarak tanımlanmaktadır.

Dava ne kadar derdest kalır?

Dava Dosyası Ne Kadar Süre İle Derdest Kalır? Derdestlik, dava dosyası kapanana kadar devam etmekte olup; dava dosyasının herhangi bir sebep ile işlemden kaldırılması tarihinden 3 ay süre ile de devam edecektir.

Derdest takip ne demek?

Hukuk kapsamında kullanılmakta olan derdestlik bir davanın halen görülmekte olması yani bir başka değiş ile devam ediyor olması anlamına gelmektedir. Bir dava hakkında kesin hüküm verilinceye kadar o dava derdest durumdadır.

Derdestlik nedir HMK?

Derdestlik hâli, yâni “(a)ynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olması” (HMK m.114/ı), medeni usûl hukukunda artık bir dava şartıdır. Tarafları, sebebi ve konusu aynı olan davaya aynı dava denir. ... Derdestlik, medeni usûlde olduğu gibi idari yargıda da kamu düzenine ilişkin bir dava şartıdır.

Dosyanın hitam olması ne demek?

Genellikle resmî kurumlarda mühür basma, dosyayı kapatma veya sözleşme süresinin dolduğu anlamını taşır. Örneğin; emlak kanunlarında geçen kira akdinin hitamı cümlesi kira sözleşmesinin süresinin bittiği anlamını taşır.

Hitam hangi dil?

Hitam kelimesi Arapça kökenlidir.