Kalman sendromu nedir?

İçindekiler:

  1. Kalman sendromu nedir?
  2. Kallman nedir?
  3. Kallmann sendromu neden olur?
  4. Kallman sendromu tedavisi nasıl yapılır?
  5. Noonan sendrom ne demek?
  6. Erkek hipogonadizm nedir?
  7. Hipogonadotropik hipogonadizm hastalığı nedir?
  8. Noonan sendromu nasıl anlaşılır?
  9. Hipogonadizm tedavi edilir mi?
  10. Hipogonadizm neden olur?
  11. Hipergonadotropik hipogonadizm ne demek?
  12. Kadınlarda hipogonadizm nedir?
  13. Klinefelter erkek nasıl ortaya çıkar?

Kalman sendromu nedir?

Kallmann sendromu (KS), hipogonadotropik hipogonadizm ile birlikte anosmi veya hiposmi ile karakterize nöronal migrasyon bozukluğudur (1). Rinosefalondaki gelişimsel defekt sonucu olfaktor trakt gelişemez veya hipoplazik kalır.

Kallman nedir?

Kallmann nedir? Kallmann sendromu doğuştan olan ve erkeklerde 10 binde bir, kadınlarda 50 binde bir sıklıkta görülen bir hastalık. En basit anlatımla, cinsiyetle ilgili hormonlarla ilgili sorun nedeniyle ergenliğe girmeyi engelliyor. Koku alamama sorununun da eşlik ettiği hastalıkta, cinsiyetle ilgili gelişim aksıyor.

Kallmann sendromu neden olur?

Kallmann sendromu, gonadotropik hormonun (GnRH) doğumsal yetersizliği sonucu ortaya çıkan gonadortopinlerin (LH, FSH) yetmezliğine bağlı cinsel olgunlaşma bozukluklarının saptandığı, hipogonadizm olgularının konjenital türü olan “hipogonadotropik hipogonadizm”ler grubunun üyesidir.

Kallman sendromu tedavisi nasıl yapılır?

En sık kullanılan tedavi modları arasında, belirli enjeksiyona bağlı olarak her 2 veya 3 haftada bir intramüsküler olarak verilen testosteron enjeksiyonları veya topikal testosteron formülasyonları (yamalar, jeller, sıvılar vb.) bulunur.

Noonan sendrom ne demek?

Noonan sendromu, boy kısalığı, ensede düşük saç çizgisi, yele boyun, kubitus valgus, göğüs duvarı deformiteleri ve konjeni- tal kalp defektleri ile karakterize ender bir genetik hastalıktır. Bu nedenle, toplumda daha sık olan Turner sendromu ile karıştırılır.

Erkek hipogonadizm nedir?

Hipogonadizm erkekte ve kadında cinsiyete özgü seks hormonlarının hiç olmaması veya yetersiz olması demektir. Erkeklerde cinsiyete özgü seks hormonu testosterondur (erkeklik hormonu) ve başlıca testislerden (yumurtalardan) salgılanmaktadır.

Hipogonadotropik hipogonadizm hastalığı nedir?

Hipogonadotropik hipogonadizm (HH) veya sekonder hipogonadizm, hipofizer gonadotropin hormonlarının yeterli salgılanmamasından kaynaklanan gonadal yetersizlik sonucu oluşan klinik tablo olarak tanımlanmaktadır.

Noonan sendromu nasıl anlaşılır?

Noonan sendromu, boy kısalığı, ensede düşük saç çizgisi, yele boyun, kubitus valgus, pektus ekskavatum ile kendini belli eden bir hastalıktır. Bu nedenle de çoğu zaman Turner sendromu ile karıştırılır. Ancak noonan sendromu her iki cinste de görülebilmektedir.

Hipogonadizm tedavi edilir mi?

Tedavi hastalığın tespit edildiği yaşa göre değişebilir. Hipogonadizm tedavisinde iki amaç vardır: Birincisi eksik olan hormonu yerine koymak, ◦ Erkeklerde testosteron tedavisi ◦ Kadınlarda östrojen veya östrojen-progesteron ikili hormon tedavisi.

Hipogonadizm neden olur?

En sık görülen primer hipogonadizm sebepleri şunlardır: Erkeklerde Klinefelter, kadınlarda ise Turner sendromu gibi genetik hastalıklar. Addison hastalığı gibi otoimmün hastalıklar. Kadınlarda erken menapoz, polikistik over hastalığı veya Noonan sendromu gibi hastalıklar.

Hipergonadotropik hipogonadizm ne demek?

Hipergonadotropik hipogonadizm: Bu gruptaki hastalıklarda sorun gonadlardadır. Buna yanıt olarak FSH ve LH düzeyleri yükselmiştir. Bu durumun en sık nedeni Turner Sendromu'dur. Bu sendrom kızlarda normalde bulunması gereken iki adet X kromozomundan birisinin hiç bulunmaması veya yapısının bozuk olmasına bağlıdır.

Kadınlarda hipogonadizm nedir?

Hipogonadizm erkekte ve kadında cinsiyete özgü seks hormonlarının hiç olmaması veya yetersiz olması demektir.

Klinefelter erkek nasıl ortaya çıkar?

Klinefelter sendromu, erkeklerde 47 XXY kromozom diziliminin taşınması ile karakterize genetik bir durumdur. Tıkanıklığa bağlı olmayan azoosperminin (erkek kısırlığının) en sık genetik nedenidir ve tüm tıkanıklığa bağlı olmayan azoospermilerin %10'unu oluşturur.