4054 sayılı Kanun un 6 maddesi nedir?

İçindekiler:

  1. 4054 sayılı Kanun un 6 maddesi nedir?
  2. Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun temel amaçları nelerdir?
  3. Bir rekabet ihlali halinde ilgili idari otorite sorumlu şirketin cirosunun kaçta kaçı oranında para cezası uygulayabilme yetkisine sahiptir?
  4. Rekabeti bozan durumlar nelerdir?
  5. Tekelcilik suç mudur?
  6. Rekabet Kurulu kararları kesin mi?
  7. Rekabet Kurulu yargı organı mıdır?
  8. Haksız rekabette hangi davalar açılır?
  9. Idari para cezası hangi kanuna göre düzenlenir?
  10. Rekabet Kurumu hangi bakanlığa bağlıdır?
  11. Minimis kuralı nedir?
  12. De Minimis doktrini nedir?
  13. Rekabet Kurulu muafiyet kararını ne zaman verir?
  14. Rekabet Kurulu kararları kesin midir?

4054 sayılı Kanun un 6 maddesi nedir?

Madde 6- Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun temel amaçları nelerdir?

Bu Kanunun amacı, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır.

Bir rekabet ihlali halinde ilgili idari otorite sorumlu şirketin cirosunun kaçta kaçı oranında para cezası uygulayabilme yetkisine sahiptir?

İlgili hükme göre Kurul'un kararlarına karşı açılacak her türlü dava öncelikli işlerden kabul edilmiştir. yüzde onuna kadar idarî para cezası verilir”.

Rekabeti bozan durumlar nelerdir?

Haksız Rekabet Halleri Nelerdir?
  • “Rakip şirketler anlaştı fiyatları yükseltiyorlar.”
  • “Piyasadaki hakim şirket faaliyetimi zorlaştırıyor.”
  • “Şirketler yanlış, yanıltıcı reklam yapıyor.”
  • “Rakibim şirketimi ve ürünlerimi kötülüyor.”
  • “Yurtdışından gelen ürünlerde damping yapılıyor.”

Tekelcilik suç mudur?

Rekabet hukukunda, rekabet literatüründe bir teşebbüsün tekel olmaya çalışması, bizzat suç olarak görülmez. Çünkü tekel olmaya çalışmak aynı zamanda inovasyonu teşkil eder ve yenilikler ortaya çıkar. ... Tekel durumunda olan teşebbüsler daha özenli hareket etmek zorunda.

Rekabet Kurulu kararları kesin mi?

Kurul, soruşturma sonunda herhangi bir kısıtlayıcı ya da engelleyici bir fiilin işlenmediğini veya hakim durumun kötüye kullanılmadığını tespit ederse bu tür ihlallerin bulunmadığına ilişkin red kararı verebilir ve bu tür kararlar da nihai karar niteliğindedir.

Rekabet Kurulu yargı organı mıdır?

Kurul, bu bakımdan piyasalarda rekabete aykırı uygulamalar tespit ettiğinde bir yargı organı gibi faaliyet göstermektedir.

Haksız rekabette hangi davalar açılır?

Hukuki sorumluluğa bakacak olursak, TTK 56 kapsamında haksız rekabet halinde açılabilecek davalar “tespit, men, haksız rekabetin sonucu olan maddi durumun ortadan kaldırılması ve tazminat davasıdır.”

Idari para cezası hangi kanuna göre düzenlenir?

1) Kabahatler Kanununa Göre İdari Para Cezalarının Kesinleşmesi: 5326 sayılı Kanunun 27 ila 31 inci maddelerinde idari yaptırım kararlarına karşı başvuru yolu, başvurunun incelenmesi, itiraz yolu, vazgeçme ve kabul ile masrafların ve vekalet ücretinin ödenmesi hususları düzenlenmiştir.

Rekabet Kurumu hangi bakanlığa bağlıdır?

Rekabet Kurumu (Türkiye)
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi13 Aralık 1994)
BağlılığıTicaret Bakanlığı
AdresBilkent Plaza B0 Bilkent, Ankara
Personel sayısı372
6 satır daha

Minimis kuralı nedir?

“De MinimisKuralı Nedir? ... Rekabet hukuku bağlamında “de minimis”, normal şartlar altında inceleme konusu yapılabilecek bazı rekabeti sınırlayıcı anlaşmaların, pazardaki etkilerinin önemsiz ve kayda değer olmaları nedeniyle, Rekabet Hukuku kurallarının uygulanmasında dikkate alınmamasını ifade etmektedir.

De Minimis doktrini nedir?

Avrupa Birliği Komisyonu'nun 2001 yılında uygulamaya koyduğu "de Minimis" kuralına göre, bir ürün pazarında tarafların toplam pazar payları yüzde 10'u aşmıyorsa rakipler arasındaki anlaşmalar rekabet kurallarından bağışık tutulur.

Rekabet Kurulu muafiyet kararını ne zaman verir?

Muafiyet kararları anlaşmanın ya da uyumlu eylemin yapıldığı veya teşebbüs birliği kararının alındığı yahut bir koşula bağlanmışsa koşulun yerine getirildiği tarihten itibaren geçerli olmaktadır.

Rekabet Kurulu kararları kesin midir?

Kurul, soruşturma sonunda herhangi bir kısıtlayıcı ya da engelleyici bir fiilin işlenmediğini veya hakim durumun kötüye kullanılmadığını tespit ederse bu tür ihlallerin bulunmadığına ilişkin red kararı verebilir ve bu tür kararlar da nihai karar niteliğindedir.