40 ikindi yağmurları hangi ayda?

İçindekiler:

  1. 40 ikindi yağmurları hangi ayda?
  2. Kırk ikindi yağışları nerede görülür?
  3. Kırkikindi olayı nedir?
  4. Kırk ikindi yağmurları ne zaman başlıyor?
  5. Yükselim yağışları nasıl olur?
  6. Yağışların konveksiyonel olması nedir?
  7. Kırkikindi Yağmurları Nasıl Yazılır?
  8. Yamaç yağışları nasıl oluşur?
  9. Cephesel yağışlar nerede görülür?
  10. Yamaç yağışları en çok nerede görülür?

40 ikindi yağmurları hangi ayda?

Kırkikindi yağmurları, nisan yağmurlarından sonra başlar. Nisan yağmurlarının bitişi de mayıs ayının sonlarıdır. Yani genel olarak mayıs ayının sonlarında başlamaktadır. 40 gün ikindi ve akşam üzeri yağma ihtimali yüksek olduğundan halk arasında 40 ikindi şeklinde isimlendirilmiştir.

Kırk ikindi yağışları nerede görülür?

Konveksiyonel yani yükselim yağışları İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir. Konveksiyonel yağışlara Anadolu'da “ Kırkikindi yağışları “ da denilmektedir. Konveksiyonel yağışlar ısınan havanın yükselerek soğuması sonucu oluşurlar. Dünya üzerinde ise yalnızca ekvatoral bölgede görülmektedir.

Kırkikindi olayı nedir?

Kırkikindi yağmuru Anadolu'da kış ve yaz başlarında ikindi saatlerinde görülür. Yağışlar, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için Kırkikindi yağmurları adını almıştır. Kırkikindi yağmurları, dönem aralıkları sinoptik koşullara göre yıldan yıla fark edebilen konveksiyonel yağışlardır.

Kırk ikindi yağmurları ne zaman başlıyor?

Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında Kırkikindi yağışları denmiştir.

Yükselim yağışları nasıl olur?

Yükselim yağışları olarak da bilinirler, ısınan havanın yükselerek soğuması sonucunda; sıcaklık ve bağıl nem düşer. Hava neme doygun hale gelince yağış bırakır. Alçak basınç alanlarında havanın yükselme hareketinden dolayı sıkça görülür.

Yağışların konveksiyonel olması nedir?

Konveksiyonel yağış (Konvektif yağış, Kırkikindi yağışı, Yükselim yağışı) ısınan hava parselinin, her 300 metre (1000 fit) mesafede adyabatik olarak 3 derece soğuyarak içeriğindeki nemin yoğunlaşması sonucu oluşan kümüliform bulutlarının neden olduğu yağıştır.

Kırkikindi Yağmurları Nasıl Yazılır?

Bu kelime genellikle Kırk ikindi şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Kırkikindi şeklinde olmalıdır.

Yamaç yağışları nasıl oluşur?

Orografik yağış, bir yamaç boyunca yükselen nemli hava kütlesinin soğuyarak yoğuşması sonucu oluşan yağışlardır. Yamaç yağışları çoğunlukla dağın üst kısmına kar, alt kısmına yağmur halinde düşer.

Cephesel yağışlar nerede görülür?

Ülkemizde kış mevsiminde görülen yağışlar cephe yağışları olmaktadır. Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz bölgelerinde cephe yağışlarının daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Cephe yağışlarının en çok görüldüğü bölge ise Akdeniz Bölgesidir.

Yamaç yağışları en çok nerede görülür?

Orografik Yağışlar (Yamaç Yağışları): Ülkemizde yeryüzü şekillerinin fazla engebeli olması, dağlar gibi yükseltilerin önemli yer tutması nedeniyle orografik yağışlar, cephe yağışları kadar olmasa da oldukça yaygındır. Özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde Orografik yağışlar çok fazla yer tutar.