Çocuğun kan grubu kime çeker?

İçindekiler:

  1. Çocuğun kan grubu kime çeker?
  2. Baba negatif anne pozitif ise kan uyuşmazlığı olur mu?
  3. Kan uyuşmazlığı ne zaman olur?
  4. Çiftler arasında kan Uyuşmazliği nedir?

Çocuğun kan grubu kime çeker?

Genler belirler Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur. Çünkü A grubu daha baskındır. B grubu için de, aynı şeyler geçerlidir. Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir.

Baba negatif anne pozitif ise kan uyuşmazlığı olur mu?

Baba negatif anne pozitif ise uyuşmazlık önemli değildir. Etki mekanizmasıRh uygunsuzluğu varlığında (anne (-) baba (+)) eğer bebek de pozitif ise doğum esnasında anne kanı ile bebeğin kanı temas eder ve anne kanına Rh faktörü geçer. Anne buna anti Rh üreterek cevap verir.

Kan uyuşmazlığı ne zaman olur?

Genellikle hamileliğin 28. Haftada kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılması gerekiyor. Bebek doğduktan sonra da bebeğin kan grubuna bakılıyor. Eğer bebeğin kan grubu RH(-) ise anneye ikinci bir iğneye gerek yok. Ama bebeğin kan grubu pozitif ise bu kez anneye ikinci bir iğne yapılıyor.

Çiftler arasında kan Uyuşmazliği nedir?

Kan uyuşmazlığı adından da anlaşılacağı üzere anne ve babanın kan grupları arasında uygunsuzluk olmasıdır. İnsan kan grupları A, B, AB, ve O olarak 4 türdür. Bunun yanı sıra D faktörü adı verilen Rh faktörü de pozitif ya da negatif olabilir.