Matbaanın icadı ne zaman?

İçindekiler:

  1. Matbaanın icadı ne zaman?
  2. Matbaanın Osmanlı Devleti'ne geç gelmesinin nedenleri?
  3. Hangi dönemde ilk Türk matbaası Türkçe eserler basmaya başladı?
  4. Ilk kağıt fabrikasını kim kurdu?

Matbaanın icadı ne zaman?

İlk matbaa, ağaç oyma tekniği kullanarak, MS 593'te Çin'de kurulmuş, ilk basılı gazete de MS 700'de Pekin'de çıkmıştır. 8. yüzyılda Japonya'da baskı yapıldığı, İmparatoriçe Shotoko'nun Budizm'in kutsal metinlerini Sanskrit dilinde Çin alfabesiyle bastırdığı bilinmektedir.

Matbaanın Osmanlı Devleti'ne geç gelmesinin nedenleri?

Çünkü Osmanlı'da ekmek parasıyla oynamak büyük bir ayıp ve günahtı. Dolayısıyla bu gecikmeye neden dini bağnazlık değil, tamamen ekonomik sistem, loncaların sistem içindeki güçlü yerleridir. Matbaanın gecikmesinin asıl nedeni, dini bağnazlıktan da öte, toplumun siyasal ve sosyal anlamda gelişimini engellemektir.

Hangi dönemde ilk Türk matbaası Türkçe eserler basmaya başladı?

Mahmut Dönemi'nde basmadı Lale devrinde Türk matbaası Türkçe eserler basmaya başladı. Posta Nezareti ve Telgraf Müdürlüğü'nün açılması iletişim alanındaki gelişmelerdendir.

Ilk kağıt fabrikasını kim kurdu?

İlk fabrikanın İzmit'te kurulmasına karar verildi ve 14 Ağustos 1934'te fabrikanın temelleri dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından atıldı. İzmit Kağıt Fabrikası (Sümerbank Selüloz Kağıt Sanayi) 1936 yılında açıldı 18 Nisan 1976'da ilk Türk yapımı kağıt sayfasını Mehmet Ali Kağıtçı almıştı eline.