Karagöz oyununda oyunun asıl bölümüne ne ad verilir?

İçindekiler:

  1. Karagöz oyununda oyunun asıl bölümüne ne ad verilir?
  2. Karagöz Hacivatın dediklerini neden anlamıyor?
  3. Karagöz yardak nedir?
  4. Karagöz oyununu kim açar?
  5. Nareke zırıltısı ne demek?
  6. Küşteri Meydanı ne demek?

Karagöz oyununda oyunun asıl bölümüne ne ad verilir?

Fasıl: Oyunun perdeye aksettirilen asıl bölümüdür. Bu bölümde çeşitli tipler oyuna katılır. Bunlar genellikle kendi ağız (şive) özellikleriyle Karagöz'le konuşturulur. Konuşmalara bazen Hacivat da karışır.

Karagöz Hacivatın dediklerini neden anlamıyor?

Karagöz, cahil olduğu için çoğunlukla Hacivatanlamıyor, Hacivat ise ne dediğini açıklamak zorunda kalıyordu. Ayrıca bir söylentiye göre Karagöz aşırı sesli bir ortamda kaldığı için kulakları iyi duyamamakta.

Karagöz yardak nedir?

Hayâlbaza yardım eden bir nevi çıraklık yapan kişidir. Yardak nedir? Karagöz oyunun icrası sırasında şarkı ve türküleri okuyan kişidir.

Karagöz oyununu kim açar?

Karagöz oyununun oynanacağı gün halka hangi oyunun oynanacağı söylenir. Yani oyun bellidir. Ancak oyunda söylenecek sözler ve kurgu belli değildir, oyun sırasında doğaçlama ile ortaya çıkar. Oyunu Hacivat açar ve semai söyleyerek perdeye çıkar.

Nareke zırıltısı ne demek?

Teknik terim anlamı: Gölge oyunu gösterisi başlarken, göstermeliğin kaldırılması sırasında çalman kamış düdük. Bu düdüğün ucuna gerilmiş sigara kağıdı bağlanır ve bundan da zırıltılı bir ses çıkar.

Küşteri Meydanı ne demek?

Küşteri meydanı anlamı, tanımı Şeyh küşteri meydanı : Türk gölge oyunu tasvirlerinin oynatıldığı gerginin başka adı. Karagöz oyunu : Güneydeki Türkmen oymaklarında, düğünlerde oynatılan bir -kukla oyunu. ... Bu oyunda halk görüşünü ve duyuşunu veren kimse.