Nasıl sorusu hangi öge?

İçindekiler:

  1. Nasıl sorusu hangi öge?
  2. Dolaylı tümleci bulmak için hangi sorular sorulur?
  3. Aşağı dolaylı tümleç mi?
  4. Yukarıya dolaylı tümleç mi?
  5. Dışarı dolaylı tümleç mi?

Nasıl sorusu hangi öge?

Dolaylı tümleç, yüklemi; yer, yön bakımından tamamlayan öğedir. Yükleme sorulan “kime, kimde, kimden, nereye, nerede, nereden, neye, neyde, neyden” sorularının cevabı olur. Bu sorulara göre, dolaylı tümleç olan öğe “-e, -de, -den” durum eklerinden birini alır.

Dolaylı tümleci bulmak için hangi sorular sorulur?

Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, nede, neden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim. (Nereye gideceğim?)

Aşağı dolaylı tümleç mi?

“ileri, geri, beri, doğru, içeri, dışarı, aşağı, yukarı.” Bu zarflar eksiz kullanılır. Yönelme, bulunma, ayrılma hâl ekleri getirilirse dolaylı tümleç olur.

Yukarıya dolaylı tümleç mi?

Yönelme, bulunma, ayrılma hâl ekleri getirilirse dolaylı tümleç olur. ... * “İçeri, dışarı, yukarı, aşağı, ileri, geri, öte, beri” kelimeleri yer-yön zarfı olduğunda zarf tümleci, isim olarak kullanıldığında ise özne, nesne veya dolaylı tümleç olur.Aslında Yer – yön zarfları “nereye” sorusuna cevap verir.

Dışarı dolaylı tümleç mi?

“Kimseye sormadan dışarı çıktı.” cümlesinde ise altı çizili öğeyi bulmak için yükleme “nereye” sorusunu soruyoruz. Bu durumda soru, “-e” hal eki almış, ancak “dışarı” sözü aynı eki almamış. Öyleyse buna da dolaylı tümleç diyemeyiz. ... Demek ki öğe dolaylı tümleç değil.