Sarı çıyan zehirli midir?

İçindekiler:

  1. Sarı çıyan zehirli midir?
  2. Çiyan mı kırkayak mı?
  3. Ev Çıyanı neyle beslenir?
  4. Çiyan ve kırkayak nasıl ayırt edilir?
  5. Çiyan nerede olur?

Sarı çıyan zehirli midir?

Çıyan zehrinin insanlara karşı ölümcül bir tehlikesi bulunmamaktadır. Ancak çıyan zehri insan vücudunda kaldığında ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenden dolayı çıyan sokması durumunda bir sağlık kurumuna görünmekte fayda vardır.

Çiyan mı kırkayak mı?

Çıyanlar sokar, ısırır, temas halinde zehirler ve tehlikeli mikroplar taşırlar. Kırkayaklar sadece temas halinde zararlı mikroorganizmaları bulaştırırlar. Çıyanlar etobur, kırkayaklar otobur böceklerdir. Kırkayaklar daha çok koloni kurmaya meyillidir; çıyanlar ise tek başlarına takılmayı severler.

Ev Çıyanı neyle beslenir?

Sinekler, hamam böcekleri, termitler, örümcekler, pireler, gümüş böcekleri ve güveler ev çıyanı için leziz avlardır. Yırtıcı olan ev çıyanları ön ayakları ile yakaladığı avına zehrini enjekte eder ve onu öldürüp yer.

Çiyan ve kırkayak nasıl ayırt edilir?

Anatomik farklar
  1. Çıyanlar ve kırkayaklar, beslenme ve koku gibi görevleri bulunan antenlere sahiptirler. Çıyanların antenleri kırkayaklardan daha uzundur.
  2. Çıyanlarda savunma sırasında kullandıkları, zehir bezlerine sahip bir çift bacak bulunur, ancak kırkayaklarda zehir bezleri bulunmaz.

Çiyan nerede olur?

Kendilerinden biraz bahsedelim: Ev çiyanları genellikle bodrum katları gibi rutubetli bölgelerde ve banyolarda yaşıyor. Genelde ev ortamında yaşamalarına rağmen bazı cinsleri ev dışında da yaşamayı tercih edebiliyorlar. Ancak havalar soğuduğunda ev içine göç ediyorlar.