Sekel ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Sekel ne demek TDK?
  2. Sekeller Türk mü?
  3. Akciğerde sekel fibrotik değişiklikler nedir?
  4. Paraseptal amfizem alanları ne demek?
  5. Cerrahi profilaksi ne demek?
  6. Sekelistan Türkleri kimdir?
  7. Sekeller kimlerdir?
  8. Kortikal beyin ne demek?
  9. Akciğerde sekel ne demek?

Sekel ne demek TDK?

a. tıp Bir hastalıktan sonra yerleşip kalan işlev veya doku bozukluğu: Kırık ve çıkık sekellerine kaplıca yararlıdır.

Sekeller Türk mü?

Kökenleri. Ana Macar kitlesinden asırlarca uzakta kalan Sekellerin kökeni tartışmalıdır. Kimilerine göre Macar kökenli olup Macarca dışında bir dil konuşmazlar.. Kimilerine göreyse Türk halklarından Esegel-Bulgar (Eskil), Hun, Avar, Geç Avar ya da Kabar kökenli olabilir.

Akciğerde sekel fibrotik değişiklikler nedir?

Akciğer fibrozisi, akciğerin süngerimsi dokusunun kalınlaşması, sertleşmesi ve hastalıklı alanların yara izini andıran bir görünüm kazanması durumuna verilen addır. “Fibroz” sözcüğü, bu yara iyileşmesi ile gelişen sert dokuyu tanımlamakta kullanılan tıbbi bir terimdir.

Paraseptal amfizem alanları ne demek?

Paraseptal amfizem Paraseptal amfizemde daha çok en uçta olan alveoller etkilenir. Akciğerin iç zarında ve akciğer lobulleri arasında sık gözlenir. Akciğerde fibrozis (sertleşme) gibi alanlara komşu olarak görülebilir. Spontan pnömotoraks dediğimiz akciğerin kendiliğinden sönmesi durumuna neden olur.

Cerrahi profilaksi ne demek?

Cerrahi proflaksi ise cerrahi alan infeksiyonlarını önlemek için çeşitli cerrahi girişimlerde perioperatif olarak antibiyotik uygulanmasıdır. Cerrahi proflaksi için ideal antibiyotikler bakterisidal, toksik olmayan, ucuz, cerrahi alan infeksiyonlarına neden olan patojenleri kapsayan antibiyotikler olmalıdır.

Sekelistan Türkleri kimdir?

Aslen Hun Türkü olan Sekeller, Kavimler Göçü sonrasında Macaristan'a yerleşen Batı Hunları'ndan bir gruptur. Sekellerin, Avrupa Hunları'nın en güçlü hükümdarı olarak tanınan Tanrı'nın Kırbacı Atilla'nın, (Etila olarak da bilinir) küçük oğlu olan Çaba'nın kavmi olduğu konusunda tarihçiler ortak kanıya sahiptir.

Sekeller kimlerdir?

Sekeller (Macarca: Székelyek, Rumence: Secui, Almanca: Szekler, Latince: Siculi), ağırlıklı olarak Romanya'nın Sekelistan bölgesinde, daha az olarak güney Macaristan'da yaşayan ve Macarların bir alt grubu olan halk. Macarcanın Sekel lehçesini konuşurlar.

Kortikal beyin ne demek?

Serebral korteks ya da Beyin zarı, gri madde olarak da adlandırılan, beyinde bulunan bir örtüdür. Beynin diğer kısımlarının çoğunun beyaz renkte olmasını sağlayan yalıtımın kortekste (ince doku katmanı) bulunmamasından dolayı rengi gridir.

Akciğerde sekel ne demek?

AKCİĞERLERDE NODÜL. Akciğerde yerleşen çapı 3cm'den küçük olan geçirilmiş enfeksiyon sonrası kalan bir sekel, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Halk arasında “akciğerde leke” şeklinde de tanımlanırlar.