Özgecilik ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Özgecilik ne demek TDK?
  2. Başkalarının yarari için gönüllü olarak yapılan davranışlara ne denir?
  3. Alturizm ne demek?
  4. Müsriflik ne demek?
  5. Özgecilik diğer adı nedir?
  6. Gönüllü OSD nedir?
  7. Karşılıklı diğergamlık nedir?
  8. Başkalarının yararı için gönüllü olarak yapılan davranış nedir?

Özgecilik ne demek TDK?

Çıkar gözetmeksizin başkalarının iyiliği için özveride bulunmayı bir ilke olarak benimseyen ahlak tutum ve görüşü. 2. ... Ona göre özgecilik, insanlığın ahlak ve kültür bakımından gelişmesinin koşuludur.

Başkalarının yarari için gönüllü olarak yapılan davranışlara ne denir?

Olumlu sosyal davranış, diğerlerinin yararına olan gönüllü bir davranış olarak tanımlanabilir. Bu tanım olumlu sosyal davranışın egoistik olandan saf özgeci (altustric) olana dek farklı motive ediciler tarafından özendirilebileceğini vurgulamaktadır.

Alturizm ne demek?

Alturizm bir kişinin yaşamını diğerlerine adaması olarak tanımlanır. ... Alturizm kişiye maddi ya da manevi bir yük getirmesine rağmen diğerleri için gönüllü yardımlarda bulunması anlamına geliyor.

Müsriflik ne demek?

Boş yere malını harcayan, tutumsuz, Allah'ın (C.C.) razı olmayacağı şeylere parasını, malını ve zamanını harcayan. Extravagant.

Özgecilik diğer adı nedir?

Diğerkâmlık veya altrurizm (özgecilik), “başkalarının yararını da kendi yararı kadar gözetme” ya da “diğer insanlara maddi veya manevi kişisel çıkar gözetmeksizin yararlı olmaya çalışma ve 'bencillik karşıtı hareketlerde bulunma” olarak tanımlanır.

Gönüllü OSD nedir?

OSD'ın temelinde, özgecilik ve yardım etme, örgütsel vatandaşlık davranışı, hayırseverlik, gönüllülük ve işbirliği olduğu söylenebilir. OSD diğer insanlara yardım etme davranışı türüdür. ... OSD, diğerlerinin yararına olan gönüllü bir davranış olarak tanımlanabilir.

Karşılıklı diğergamlık nedir?

Diğergâm olma durumu, hiçbir çıkar düşüncesine dayanmadan başkalarını düşünme, başkalarının menfaatlerini kendi menfaatinden üstün tutma, özgecilik. Karşıtı: HODGÂMLIK: Dünyâda diğergâmlık hislerinin hâkim olmasını ve insanların birbirlerini daha çok sevmelerini dilerim (Fahreddin K. Gökay).

Başkalarının yararı için gönüllü olarak yapılan davranış nedir?

Prososyal davranışlar, olumlu sosyal davranışlar ya da başkalarına yarar sağlama niyeti; yardım etmek, paylaşmak, bağış yapmak, işbirliği yapmak ve gönüllülük gibi, diğer insanlara ya da bir bütün olarak topluma fayda sağlayan sosyal davranışlar bütünüdür.