Yasal faiz oranı 2021 nedir?

İçindekiler:

  1. Yasal faiz oranı 2021 nedir?
  2. Yasal faiz oranı kaç?
  3. Anapara faizi kaç?
  4. Ticari faiz hangisi?
  5. Anapara faizine temerrüt faizi uygulanır mı?
  6. Kimler ticari faiz talep edebilir?
  7. Bileşik faiz hangi durumlarda uygulanır?
  8. Ticari işlerde kanuni faiz oranı nasıl belirlenir?

Yasal faiz oranı 2021 nedir?

2021 Yılında Mal ve Hizmet Tedarikinde Alacaklıya Yapılan Geç Ödemelere İlişkin Temerrüt Faiz Oranı ,25 Olarak Belirlendi.

Yasal faiz oranı kaç?

Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur. Bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için kanuni faiz oranına göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur.

Anapara faizi kaç?

Faiz (anapara faizi) ödeme borcu sözleşme ile kararlaştırılmış ise buna itibar edilecektir ve fakat kararlaştırılacak yıllık faiz oranı, 3095 sayılı Kanun uyarınca belirlenen oranın yüzde elli fazlasını aşamaz. 3095 sayılı Kanun'u Madde 1 uyarınca belirlenen yıllık kanuni faiz (anapara faiz) oranı yüzde 9'dur.

Ticari faiz hangisi?

Ticari nitelikte olmayan işlerde uygulanacak olan faize, adi faiz denilmektedir. Ticari nitelikte olan işlere uygulanacak faize ise, ticari işlerde faiz denilmektedir.

Anapara faizine temerrüt faizi uygulanır mı?

Anapara faizine tekrar faiz yürütülmesi (bileşik faiz), kural olarak mümkün olmayıp4, kanunda öngörülen istisnai hallerde mümkündür5. Temerrüt faizine de tekrar temerrüt faizi yürütülemez (FK m.3). Ancak kural olarak anapara faizine temerrüt faizi yürütülmesine bir engel yoktur (TBK 121/1)6 7.

Kimler ticari faiz talep edebilir?

Ticari iş, karşılıksız (ücretsiz) yapılamaz.” şeklindeki ilke gereğince; ticari bir iş gören tacirin sözleşmede öngörülmemiş olsa dahi faiz talep edebileceği kabul edilmiştir.

Bileşik faiz hangi durumlarda uygulanır?

Üç aydan aşağı olmamak üzere faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerli olacak ve sadece sözleşenleri tacir olanlara uygulanacak.

Ticari işlerde kanuni faiz oranı nasıl belirlenir?

Türk Ticaret Kanunu (TTK)'nun 8. maddesinin 1. bendi kapsamında ticari işlerde faiz oranı serbestçe belirlenebilmektedir. ... Buna göre, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na gereği faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse, faiz oranı yıllık %9 olarak dikkate alınır.