Yakalama emri kimlere çıkar?

İçindekiler:

  1. Yakalama emri kimlere çıkar?
  2. Yakalama ve gözaltına alma nedir?
  3. Yakalama kararı hangi durumlarda verilir?
  4. Vatandaş yakalama yapabilir mi?
  5. Yakalama nasıl kaldırılır?
  6. Kolluk kuvvetleri hangi durumlarda yakalama emri düzenleyebilir?

Yakalama emri kimlere çıkar?

Savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından yakalama emri düzenlenebilir. · Yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında Cumhuriyet savcıları ve kolluk kuvvetleri de yakalama emri düzenleyebilirler.

Yakalama ve gözaltına alma nedir?

Gözaltına alma, bir suç işlediği şüphesini gösteren somut delillerin varlığı ve zorunluluk arz etmesi nedeniyle hâkim önüne çıkarılıncaya kadar yakalama işlemi yapılan kişinin özgürlüğünün kolluk tarafından kısıtlanması- alıkonulması şeklinde tanımlanmaktadır.

Yakalama kararı hangi durumlarda verilir?

Kolluk kuvvetlerinin kanun ve usul dairesinde verdiği emre itaatsizlik yapılması ya da alınan tedbirlere uyulmaması halinde yakalama yetkisi vardır. Görev halinde iken karşı koyan ve mukavemette bulunanlara karşı yakalama kararı verilir.

Vatandaş yakalama yapabilir mi?

1. Herkes Tarafından Yapılan Yakalama: Adli yakalama, suç işlemesinden sonra kişinin yakalanmasıdır. Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre resmi görevi olsun olmasın aşağıdaki koşullardan biri varsa herkes (her vatandaş) adli yakalama yapabilir (CMK md. 90/1):

Yakalama nasıl kaldırılır?

Borçlu taraf, araba yakalama emrini iptal ettirmek için öncelikle bütün borçlarını ödemesi gerekir. Bütün borçlarını ödeyen kişi, icra dairesine giderek dosya masraflarını da ödedikten sonra arabasına koyulan yakalatma emrini kaldırma şansını elde eder.

Kolluk kuvvetleri hangi durumlarda yakalama emri düzenleyebilir?

Suçüstü ve suç hakkında iz, delil, emare bulunması durumunda da kolluk kuvvetlerinin yakalama yetkisi vardır. Kolluk kuvvetlerinin kanun ve usul dairesinde verdiği emre itaatsizlik yapılması ya da alınan tedbirlere uyulmaması halinde yakalama yetkisi vardır.