Senet nasıl iptal edilir?

İçindekiler:

  1. Senet nasıl iptal edilir?
  2. Senette zaman aşımı süresi var mı?
  3. Senet dolar olur mu?
  4. Kaybolan senet nasıl iptal edilir?
  5. Açık senet nasıl iptal edilir?

Senet nasıl iptal edilir?

Senet emre yazılı bir senet ise bunun iptali ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki Ticaret Mahkemesi'nden alınacak ödemeden men kararı ile, hamile veya nama yazılı bir senet ise bunun iptali borçlunun yerleşim yeri Ticaret Mahkemesi'nden alınacak ödemeden men kararı ile mümkündür.

Senette zaman aşımı süresi var mı?

Adi senet olarak adlandırılan senetler esnaftan, alışveriş yapılan yerden ya da ev sahibinden alınabilir ve bu nitelikteki senetlerin zaman aşımı süresi 3 yıldır. Ek olarak devlet kurumlarından alınan senetler de olabilir. Resmi kurum ya da bankalardan alınan senetlerin zaman aşımı süresi ise 10 yıldır.

Senet dolar olur mu?

Ödenecek Miktar (Yazıyla ve rakamla yazılmışsa aynı olmalı.Yoksa yazıyla yazılan miktara itibar olunur . Yazı ile çeşitli tutarlara yer verilmişse değeri az olana itibar edilir. Ayrıca 250 Dolar veya Türk lirası geçersizdir. Doğru olanı 250 Dolar veya Türk Lirasındaki karşılığı olmalı.

Kaybolan senet nasıl iptal edilir?

Genel Olarak Konu ile İlgili TTK Hükümleri: TTK m.651'e göre; (1) Kıymetli evrak zayi olduğu takdirde mahkeme tarafından iptaline karar verilebilir. (2) Kıymetli evrakın zayi olduğu veya zıyaın ortaya çıktığı anda senet üzerinde hak sahibi olan kişi, senedin iptaline karar verilmesini isteyebilir.

Açık senet nasıl iptal edilir?

Senedin zayi olması halinde, senet üzerinde hak sahibi olan kişi Asliye Ticaret Mahkemesi'nde senedin iptali davası açabilir. İptal davası açan kişi, senedin zayi olduğuna yönelik inandırıcı delilleri de mahkemeye sunmak zorundadır.