Tıpta obstrüksiyon nedir?

İçindekiler:

  1. Tıpta obstrüksiyon nedir?
  2. Obstrüktif nedir ne demek?
  3. Obstrüksiyon bulgusu nedir?
  4. Kapalı loop obstrüksiyon nedir?
  5. Solunum obstrüksiyonu nedir?
  6. Paralitik ileus ne demek?
  7. Segmental paralitik ileus nedir?
  8. Hava yolu tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Tıpta obstrüksiyon nedir?

Tıkanıklık anlamında kullanılır. Örneğin; ağızdan alınan gıdalar, bağırsakta oluşan engel nedeniyle ilerleyemez ise bağırsak obstrüksiyonu ifadesi kullanılır. Karın içi yapışıklıkları ve bağırsak kanseri en sık bağırsak tıkanıklığı yapan maddeler arasında yer alır.

Obstrüktif nedir ne demek?

Obstrüktif, genellikle KOAH hastalığında geçen bir terimdir. Bu terim damarların tıkanmasını ifade eder. Tıkayıcı olarak kullanılan bir terimdir.

Obstrüksiyon bulgusu nedir?

İntestinal obstrüksiyonlar oluş mekanizmalarına göre mekanik intestinal obstrüksiyon, paralitik ileus yada intestinal psödo-obstrüksiyon olarak sınıflandırılabilirler. İntestinal obstrüksiyonlarda en önemli belirti ve bulgular; karın ağrısı, karında distansiyon, gaz ve gayta çıkaramama ile kusmadır.

Kapalı loop obstrüksiyon nedir?

Basit obstrüksiyonda barsak bir noktadan tıkanır ve hastalarda konstipasyon, bulantı, kusma, kolik tipte karın ağrısı ve abdominal distansiyon gelişir. 'Closed-loop' ya da strangülasyon ise, barsak ansının iki komşu noktadan oklüzyonu sonucunda oluşur.

Solunum obstrüksiyonu nedir?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) solunum yollarının kalıcı olarak «daralması» ile karakterize edilir. Bu hastalık nefes alıp vermede daha fazla efor sarfedilmesine ve nefesin tıkanmasına yol açar. En çok görülen belirtiler nefes darlığı, öksürük ve balgamdır.

Paralitik ileus ne demek?

Bağırsağın bir bölümünün ilerleyip , kendinden sonraki bağırsak boşluğunun içine girmesidir. Bu şekilde iç içe geçen bağırsaklar, bağırsak tıkanıklığına neden olur.

Segmental paralitik ileus nedir?

Bağırsağın bir bölümünün ilerleyip , kendinden sonraki bağırsak boşluğunun içine girmesidir. Bu şekilde iç içe geçen bağırsaklar, bağırsak tıkanıklığına neden olur.

Hava yolu tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Tam tıkanma belirtileri:
  • Nefes alamaz,
  • Acı çeker, ellerini boynuna götürür,
  • Konuşamaz,
  • Rengi morarmıştır,