Taşkın davranmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Taşkın davranmak ne demek?
  2. Taskı ne demek?
  3. Taşkın olma durumu nedir?
  4. Taşkın zamanı nedir?
  5. Seller neden meydana gelir?
  6. Taşkınlara neden olan faktörler?
  7. Nehir taşkını nedir?

Taşkın davranmak ne demek?

Aşırı, abartılı ve ölçü dışı davranış: Ey yosma çelebi, benim ihtiyarlık çağımda senin yaramazlıkların, taşkınlıkların bana rahat yüzü göstermeyecek mi? (Ahmed Vefik Paşa).

Taskı ne demek?

Aşırı. Su baskını, seylâp, feyezan.

Taşkın olma durumu nedir?

Taşkın”; bir akarsuyun çeşitli sebeplerle yatağından taşıp, çevresinde bulunan arazilere, yerleşim yerlerine, altyapı tesislerine ve canlılara zarar vermesidir. Taşkınlar gerçekleştiği bölgede ekonomik ve sosyal faaliyetleri kesintiye uğratan küresel ve doğal bir olaydır.

Taşkın zamanı nedir?

Ani taşkınlar kısa süreli aşırı olaylardır. Bu tür taşkınlar 24 saatten kısa süren yavaş hareket eden veya durağan fırtınalara bağlı olarak gelişirler. Gerçekleşen yağış şiddetine bağlı olarak ani gelişen yüzey akışı sızma zamanı bulamaz.

Seller neden meydana gelir?

Sel; nehir, göl veya okyanus gibi su kütlelerinden su taşması halinde meydana gelir. Seller suyun üst üste geldiği veya setlerin kırıldığı zaman suyun bir kısmının olağan sınırlarından kaçmasına neden olabilir ya da alansal bir taşkında doymuş bir zeminde yağmur suyunun birikmesi ile ortaya çıkabilir.

Taşkınlara neden olan faktörler?

Bir nehir/dere yatağındaki mevcut su miktarının, havzaya normalden fazla yağmur yağması veya havzada mevcut kar örtüsünün erimesinden dolayı hızla artması ve yatak çevresinde yaşayan canlılara, arazilere, mal ve mülke zarar vermesi olayına taşkın denmektedir Uzun süreli aşırı ve şiddetli yağışlardan sonra özellikle ...

Nehir taşkını nedir?

Taşkın” en basit tanımı ile bir nehirden veya su kütlesinden kaynaklanan çevreye zarar veren veya zarar verme potansiyeline sahip aşırı akış veya su baskınıdır. Taşkınlar doğal tehlikeler içerisinde en yaygın olarak izlenen tehlike türüdür. Diğer afetler arasında en fazla can ve mal kaybına yol açan tehlikedir.