Külli ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Külli ne anlama gelir?
  2. Külli irade ne demektir?
  3. Külli kanun nedir?
  4. Kısmi külli ne demek?
  5. Külli irade ne demek kısaca özeti?

Külli ne anlama gelir?

Sözlükte “bütün, hepsi, tamamı” mânasına gelen Arapça küll kelimesinden nisbet ekiyle türetilmiş olup mantıkta cüz'înin karşıtı olarak kullanılır. Aristo'nun eserlerinde bu anlamı ifade eden katholou (universal) terimi (Peters, s. 100-101) Arapça'da küllî ile karşılanmıştır.

Külli irade ne demektir?

İslam dinine göre insanın sorumluluğu da kendisine cüz'i irade verilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Buna göre cüz'i irade insanın kendi yaptıklarıyla kaderini belirlemesidir. Külli irade ise Allah'ın belirlediği kader olarak ifade edilmektedir.

Külli kanun nedir?

kanun-u külli / kanun-u küllî Herşeyde geçerli kanun.

Kısmi külli ne demek?

Tam ve kısmi bölünmelerde bölünen ortaklığın malvarlığı parçalara bölündüğü için, bölünmede devrolunan ortaklığın malvarlığı bir bütün halinde değil, bölünmüş parçalar şeklinde devralan veya yeni kurulan ortaklığa intikal eder. Bu sebeple, bölünmede “kısmi külli halefiyet” ilkeleri söz konusu olur.

Külli irade ne demek kısaca özeti?

Küllî irade: Kelâm ilminde Allah'ın bir sıfatıdır. ... Yani Allah'ın iradesini kısıtlayan, onu tehdit eden herhangi bir başka irade söz konusu olamaz. Öyleyse Allah'ın iradesi bütün yaratıklar üzerinde mutlak surette geçerlidir.