Basit faiz ve bileşik faiz nasıl ayırt edilir?

İçindekiler:

  1. Basit faiz ve bileşik faiz nasıl ayırt edilir?
  2. Basit faiz bileşik faiz ve Anüite nedir?
  3. Bileşik faiz nasıl olur?
  4. Bileşik faiz nasıl yapılır?
  5. Artan anüite nedir?
  6. Bileşik faiz uygulaması hangi sözleşmelerde uygulanır?

Basit faiz ve bileşik faiz nasıl ayırt edilir?

Bileşik faiz yöntemi faizinde de faizinin hesaplandığı yöntem olarak tanımlanabilir. Basit faiz yönteminde ise anapara her zaman sabittir. Örneğimiz için düşünürsek faiz her yıl 1.000 TL üzerinden hesaplanacak ve her yıl için 100 TL faiz ortaya çıkacaktır.

Basit faiz bileşik faiz ve Anüite nedir?

Basit faiz, bir yatırım süresinde tek bir faiz döneminin olduğu durumlarda uygulanır. Bileşik faizde ise yatırım süresi içinde birden çok sayıda faiz dönemi vardır. Efektif faiz, bir yatırım için uygulanan yıllık bileşik faizdir. Nominal faiz ise reel faiz ve enflasyondan oluşur.

Bileşik faiz nasıl olur?

Bileşik faiz, bir birim dönemde elde edilen anapara ve faiz toplamının sonraki birim dönemlerde hesaba anapara olarak katılarak bu yeni tutar üzerinden faiz hesaplanmasıdır. Bu şekilde birinci dönemden sonra faize de faiz ödenmektedir.

Bileşik faiz nasıl yapılır?

Bileşik faiz her devre kazanılan faizin ana paraya ilave edilerek her devre değişen sermayeler üzerinden hesaplanır örneğin bir kimse bankaya 100 TL'yi %5 faizle bir yıllığına yatırırsa birinci yıl sonunda parası şu şekilde hesaplanır: Sı=P (1+i) Sı=100 (1+0,05) Sı=105 TL.

Artan anüite nedir?

Artan anüite, belirli bir süre boyunca her döneme ilişkin ödeme veya gelirin sabit bir oranda (f) büyümesinden oluşan seriye denir.

Bileşik faiz uygulaması hangi sözleşmelerde uygulanır?

Bileşik faiz adi işlerde kural olarak yasaktır. TTK 8/II: «Üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerlidir.